Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Resultat från SOM-seminariet 2018

  [2018-04-25] Tisdagen 24 april genomfördes SOM-seminariet 2018 där nio olika forskare presenterade valda delar av den senaste nationella SOM-undersökningen.

 • Vinst i Science Slam för Göteborgs universitet

  [2018-04-25] Genom en strålande insats av Allison Perrigo, koordinator på Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier, vann Göteborgs universitet kampen mellan lärosätena i Science Slam när ett fullsatt Pustervik röstade på det mest informativa och roligaste framförandet.

 • Brist på personal, tid och pengar försämrar skolans läsundervisning

  [2018-04-25] Lärare är frustrerade över att skolekonomi och materiella begränsningar hindrar dem från att genomföra den undervisning de önskar. Dessutom menar de att skolans organisation påverkar vilka elevresultat som blir möjliga vad gäller elevernas läsförståelse, som har en central roll i skolan. Det framkommer i en aktuell avhandling vid Göteborgs universitet.

 • Sociala medier skapar nya möjligheter att bearbeta sorg för föräldrar som förlorat ett barn

  [2018-04-25] Slutna stödgrupper på Facebook fungerar som en digital fristad för föräldrar som förlorat ett barn. Mobil teknologi ger omedelbar och ständig tillgång till andra sörjande föräldrar i samma situation och därmed skapas nya möjligheter att bearbeta sorgen jämfört med fysiska stödgrupper. Det visar forskning vid Göteborgs universitet.

 • Havsmiljöinstitutet samarbetar med rederi för mätning av mikroplast i världshaven

  [2018-04-24] Havsmiljöinstitutet har i samarbete med ett rederiet inlett en förstudie för att ta reda på möjligheten att samla in information om mängden mikroplast i världshaven. Genom att placera en insamlingsanordning på ett av rederiets tankfartyg kan vattenprover tas under färd för att sedan analyseras av forskare. Syftet är att dra slutsatser om mikroplastens omfattning, utbredning och eventuella konsekvenser för levande organismer.

 • Blå Tåget - hur "fint folk" blev pionjärer för proggrörelsen

  [2018-04-24] Proggbandet Blå Tåget är det första enskilda bandet inom musikrörelsen som är föremål för en avhandling i musikvetenskap. Den visar bland annat att medlemmarnas bakgrund i "finkulturen" - som etablerade författare, konstnärer och intellektuella - hade betydelse för hur bandet kom att uppfattas och tas emot.

 • Mer övervikt hos barn när mamma druckit kaffe som gravid

  [2018-04-24] Även måttlig kaffekonsumtion under graviditet, en till två koppar om dagen, är relaterat till barnets risk för övervikt eller fetma i skolåldern, visar en studie publicerad i tidskriften BMJ Open. Det är inte klarlagt om koffeinet direkt orsakar övervikt, men kopplingen i sig gör att forskarna ändå manar till ökad försiktighet.

 • Scary Seafood ska lära oss äta ny mat från havet

  [2018-04-23] Kan sjöpungar, havsborstmaskar och alger bli framtida delikatesser? Det kanske inte låter gott, men havet rymmer många outnyttjade råvaror som fungerar utmärkt som mat för människor. Det nystartade projektet Scary Seafood vill inspirera till att äta nya marina arter som inte tas till vara och konsumeras idag.

 • Fler cancerfall kan upptäckas tidigt på vårdcentral

  [2018-04-19] Betydligt fler misstänkta cancerfall än i dag kan identifieras tidigt inom primärvården. Dels utifrån symptom - men också patienternas besöksstatistik på vårdcentralen, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

 • Internationell assistans vid nationella val kan stjälpa demokratisering

  [2018-04-19] FN gav assistans till mer än en tredjedel av världens alla nationella val mellan åren 2007 och 2014. Internationell assistans till val bidrar till att öka både kvalitet och förtroende under förutsättning att nationella organ är villiga att samarbeta. Men genom samarbete med repressiva regimer som avsiktligt undergräver valfriheten, exempelvis begränsar mediefriheten, riskerar assistansen att legitimera auktoritärt styre, det visar forskning från Göteborgs universitet.

 • Ny bok om mediebevakning av terrordådet

  [2018-04-18] Hur fick allmänheten sin information om Stockholmsattentatet? Det och mycket annat har JMG-forskare undersökt och sammanfattat i boken Allt tyder på ett terrordåd - Stockholmsattentatet i medier och opinion, Institutet för mediestudier (2018).

 • Stort intresse för patientmålningar på Lillhagen

  [2018-04-18] Ett par hundra personer stod på reservlistan och det var fullbokat långt före visningen av målningarna i Lillhagens kulvertar den 16 april. Målningarna gjordes av patienter i slutet av 1970-talet och fram till början på 1990-talet, innan den psykiatriska vården vid Lillhagen avvecklades. De konstnärliga patienterna gick under benämningen Lillhagenmålarna.

Fler nyheter

Kontaktinformation

Ulrika Lundin, pressekreterare

Box 100, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Universitetsbyggnaden, Vasaparken

Telefon:
031-786 67 05
0707-75 88 51

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2015-11-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gmf.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/
Utskriftsdatum: 2018-04-25