Till sidans topp

Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2018-06-14 08:45

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Nya arter upptäckta på 5000 meters djup

  [2018-07-17] Nya arter av ryggradslösa djur har upptäckts av forskare under en expedition som undersökte djurlivet i Stilla havet. Helena Wiklund och Thomas Dahlgren från Göteborgs universitet är två av deltagarna i projektet, tillsammans med forskare från Storbritannien och USA.

 • Högstadietjejers erfarenheter av "sexting" mycket mer negativa än pojkars

  [2018-07-16] Upplevelserna av sexting, det vill säga skicka och ta emot sexuella bilder och meddelande via digitala kanaler, skiljer sig markant mellan könen. Flickor som har sextat har betydligt mer negativa erfarenheter än pojkar, vars upplevelser ofta är positiva. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet.

 • Utrotade och levande däggdjur kartlagda - kan hjälpa till att förstå biologisk mångfald

  [2018-07-16] Alla de närmare 6 000 nu levande och nyligen utrotade däggdjursarter har kartlagts i en ny databas. Med hjälp av databasen kan vi få reda på hur dessa djur hade levt om människan inte stört deras utbredning. Den kan också ge svar på var i världen det finns bäst förutsättningar för att återställa förlorad biologisk mångfald.

 • Stort intresse för nytänkande inom vårdutbildning

  [2018-07-12] Är hybridutbildningar svaret på nya krav inom sjukvården? Det har vår dekan Agneta Holmäng diskuterat med Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och Stefan Bengtsson, rektor på Chalmers, i en debattartikel i Dagens Medicin, på ett fullsatt seminarium i Almedalen och i en uppföljande artikel i Dagens Medicin.

 • Bygget av gravhögar ledde till samhällskris

  [2018-07-10] Överexploatering av naturresurser ledde till en ekologisk och ekonomisk kris under bronsåldern i Danmark. I två nya böcker har forskare studerat området Thy på Nordjylland och kunnat visa hur bygget av stora gravhögar ledde resursbrist och emigration.

 • Professor Eva Billstedt ny proprefekt vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi

  [2018-07-10] Eva Billstedt är legitimerad psykolog, professor i psykologi med inriktning mot barn- och ungdomspsykiatri samt universitetslektor vid Gillbergcentrum, Göteborgs universitet.

 • Svårt bevisa effekter av förebyggande insatser mot våldsbejakande extremism

  [2018-07-05] Segerstedtinstitutet har kartlagt forskning om 183 förebyggande insatser mot våldsbejakande extremism i västvärlden. Resultaten visar att samtliga brister vad gäller utvärdering.

 • Ovanlig artikel vill samla synen på bronsåldern

  [2018-07-03] I en nypublicerad artikel i Journal of Archaeological Research försöker en rad framträdande bronsåldersexperter hitta en gemensam syn på tillverkning, ursprung och användning av den viktiga metallen. Två av medförfattarna till artikeln är Johan Ling och Kristian Kristiansen, båda professorer i arkeologi vid Göteborgs universitet.

 • Till minne av Arvid Carlsson (1923-2018)

  [2018-06-30] Arvid Carlsson, farmakolog och professor emeritus på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, avled på fredagen i en ålder av 95 år. Han fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2000 för sin banbrytande forskning kring hjärnans signalsubstanser.

 • Hedersdoktorer utsedda av Handelshögskolan i Göteborg

  [2018-06-29] Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har utsett advokat Martin Johansson, Advokatfirman Vinge, och professor emeritus J. Stan Metcalfe, University of Manchester, till hedersdoktorer.

 • Tvångsvård av missbrukande kvinnor inte bättre med utökad bedömning

  [2018-06-29] Inför beslut om tvångsvård av kvinnor med svårt missbruk görs en bedömning av vårdbehovet, vanligtvis genom en intervju. Men i vissa fall görs en så kallad utökad bedömning med mer omfattande tester. Ny forskning visar att den utökade bedömningen inte leder till ett bättre vårdresultat för kvinnorna ¿ samtidigt som den är mycket kostsam för kommunen.

 • Göteborgs universitet i Almedalen: Så bidrar vi till att lösa samhällsutmaningar

  [2018-06-28] Under Almedalsveckan presenterar vi i år forskning som kan bidra till nya infallsvinklar och lösningar på globala samhällsutmaningar. Och för dig som inte är i Almedalen går det bra att följa våra seminarier på webben.

Fler nyheter

Kontaktinformation

Ulrika Lundin, pressekreterare

Box 100, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Universitetsbyggnaden, Vasaparken

Telefon:
031-786 67 05
0707-75 88 51

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2018-06-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gmf.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/
Utskriftsdatum: 2018-07-21