Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Läroböcker uppmanar till lojalitet och varnar för civil olydnad

[2019-03-25] Skolans demokratiuppdrag innebär att eleverna ska formas till goda samhällsmedborgare och samtidigt utbildas till att vara kritiska och ifrågasättande. Men läroböckerna varnar uttryckligen eleverna för civil olydnad, ifrågasättande och bristfälligt stöd för det svenska statsskicket, visar en avhandling vid Göteborgs universitet och Högskolan Väst.

• Två Wallenberg Scholars till Göteborgs universitet

[2019-03-25] Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har utnämnt professorerna Fredrik Bäckhed och Maria Falkenberg vid Göteborgs universitet till Wallenberg Scholars. Programmet har skapats för att ge toppforskare möjlighet att arbeta långsiktigt och forskningsanslaget till var och en är 18 miljoner kronor.

• Mer mångreligiösa "stilla rum" i Sverige jämfört med grannländerna

[2019-03-22] Stilla rum, eller andliga rum, på universiteten i Sverige skiljer sig åt i jämförelse med motsvarande rum i Norge och Danmark. - I Sverige delas ofta de stilla rummen av flera religioner, säger Magdalena Nordin, docent i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

• Genvarianter kan påverka återhämtning efter stroke

[2019-03-20] Dina gener kan ha betydelse inte bara för risken att drabbas av stroke, utan sannolikt även för hur bra du sedan återhämtar dig. I ett internationellt samarbete har forskare vid bland andra Göteborgs universitet för första gången identifierat vanliga genvarianter som är kopplade till förmågan att återhämta sig efter ischemisk stroke.

• Barn och unga berättar om sin uppväxt i Knutby

[2019-03-20] Ingen svensk församling har väckt lika mycket intresse som Knutby Filadelfia efter det uppmärksammade mordet på en pastors fru 2004. I en ny avhandling har barn och ungdomar som växt upp i frikyrkoförsamlingen intervjuats - både före och efter den formella upplösningen 2018. Studien visar att många medlemmars bild av hur uppväxtvillkoren egentligen sett ut ändrades i takt med att Knutby Filadelfia föll samman.

• Ulrika Wolff får årets Ingvar Lundbergpris

[2019-03-18] Ulrika Wolff, professor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, får priset för sin mångsidiga forskning kring läs- och skrivutveckling hos barn med läs- och skrivsvårigheter.

• Forskare studerar klimatdemonstranter

[2019-03-15] Vid fredagens klimatdemonstrationer runt om i Europa delade ett internationellt nätverk av forskare ut enkäter till demonstranterna. Initiativtagare är docent Mattias Wahlström vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, tillsammans med Katrin Uba, statsvetare vid Uppsala universitet.

• Medborgarforskning på Världskulturmuseet

[2019-03-14] Vad lagar och vårdar vi och vad förbrukar vi? Det är en av frågorna som ställs i Världskulturmuseets senaste utställning Human Nature, som handlar om människors konsumtion och dess roll i miljöförstöring och klimatförändringar. Socialantropologerna Anna Bohlin och Staffan Appelgren har via forskningsprojektet Re:heritage varit med och tagit fram en del av utställningen som utforskar människors relationer till saker.

• Snabbare förändring med byråkrati än med nätverk

[2019-03-14] En klassiskt byråkratisk styrning kan vara mer effektiv för att åstadkomma en förändring än en mer modern, nätverkande styrning. Det visar en avhandling som jämfört jämställdhetsarbete i Sverige och Spanien.

• Masterstudent presenterar uppsats på internationell kriminologikonferens

[2019-03-13] Det började med en fundering om hur många som laddar ner filmer olagligt och slutade med en presentation inför världens samlade forskare i kriminologi på "The Stockholm Criminology Symposium". Alexander Knutssons masteruppsats utsågs till en av fyra studentuppsatser som skall presenteras vid konferensen i juni. - Jag visste inte ens att de antog studentuppsatser och visst känns det lite nervöst, säger Alexander.

• Helt nya faktablad inför EU-valet

[2019-03-13] Den 26 maj 2019 är det dags för val till Europaparlamentet. Valforskningsprogrammet och Centrum för Europaforskning (CERGU) vid Göteborgs universitet har tillsammans tagit initiativ till en särskild serie av faktablad för att bidra med forskningsbaserad kunskap och fakta inför valet.

• Nedsatt insulinkänslighet vanligt bland förskolebarn med övervikt

[2019-03-12] Redan i sexårsåldern drabbas barn med övervikt och fetma av nedsatt insulinkänslighet, blodfettsrubbning och högt blodtryck. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin. Om barnen inte får hjälp innebär det en kraftigt ökad risk att senare i livet utveckla diabetes typ 2 och andra hjärt-kärlsjukdomar.