Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2018-11-12 16:43

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Globala målen julkalender lucka 15: Ekosystem och biologisk mångfald

[2018-12-15] Följ "SDG Christmas Calender 2018" på webben och öppna 17 luckor för en hållbar framtid! Lucka 15: Ekosystem och biologisk mångfald.

• Skillnader och likheter i sexuellt våld i krig och fred

[2018-12-14] Hur kan sexuellt våld i krig förstås och förebyggas? Om detta forskar Maria Stern, Swati Parashar och Maria Eriksson Baaz i det nya projektet Sexuellt Våld i Krig och Fred: en analys av våldets kontinuum som nyligen tilldelats 6 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

• Minskad nöjdhet med vårdcentraler efter LOV

[2018-12-14] Invånarnas nöjdhet med vårdcentraler i Västra Götalandsregionen har sjunkit sedan lagen om valfrihet (LOV) infördes 2009. Andelen vårdcentraler i privat regi har ökat efter att LOV infördes, men minskningen i nöjdhet kan inte förklaras av privatiseringsgrad. Studien visar att nöjdheten är som störst i kommuner där det råder balans i utbudet mellan privata och kommunala vårdcentraler. I kommuner som har antingen en dominans av privata, eller offentliga, är nöjdheten som lägst.

• Fyra av fem västsvenskar oroade över bostadsbrist

[2018-12-14] Enligt den senaste västsvenska SOM-undersökningen är 79 procent av de som bor i Västra Götaland mycket eller ganska oroliga för bostadsbrist. Boende lyfts fram av de svarande som en särskilt viktig samhällsfråga på kommunal nivå och framförallt i Göteborg, men även på landsbygden finns problem som kan kopplas till var och hur vi bor. Resultaten analyseras och presenteras i den nya forskarantologin Hemma Väst.

• Nybildning av nervceller påverkas vid ledgångsreumatism

[2018-12-14] Den kroniska inflammationen vid reumatoid artrit påverkar inte bara lederna. Forskare världen över uppmärksammar allt mer att även hjärnan påverkas av inflammationen. I en ny studie som publicerats i tidskriften PNAS visar forskare vid Sahlgrenska akademin att reumatoid artrit påverkar nybildningen av nervceller i hjärnan.

• Globala målen julkalender lucka 14: Hav och marina resurser

[2018-12-14] Följ "SDG Christmas Calender 2018" på webben och öppna 17 luckor för en hållbar framtid! Lucka 14: Hav och marina resurser.

• Göteborgs universitet går med i europeiskt nätverk

[2018-12-13] Under onsdagen skrev rektor Eva Wiberg på en överenskommelse om deltagande i universitetsnätverket Eutopia, en ny allians bestående av sex europeiska universitet.

• "Allt" kommunicerar i svenska kommuner

[2018-12-13] Svenska kommuner knyter stora förhoppningar till sina kommunikationsverksamheter och samstämmigheten är stor. Det visar en analys av principerna för svenska kommuners kommunikationsverksamheter från JMG genomförd av Magnus Fredriksson, Mathias Färdigh och Anton Törnberg.

• Globala målen julkalender lucka 13: Bekämpa klimatförändringarna

[2018-12-13] Följ "SDG Christmas Calender 2018" på webben och öppna 17 luckor för en hållbar framtid! Lucka 13: Bekämpa klimatförändringarna.

• Havsisen påverkar både ozonskikt och klimat

[2018-12-13] Sedan länge vet vi att halogenerade ämnen som innehåller fluor, klor och brom, bryter ner det UV-skyddande ozonskiktet i atmosfären. Ny forskning konstaterar nu att bromerade ämnen finns i nybildad havsis, även på vintern. Och eftersom klimatförändringarna nu gör att havsis smälter i större utsträckning än förr, för att sedan nybildas, påverkar detta ozonskiktet och därmed klimatet.

• Patrik Rorsman får Nordiska Medicinpriset 2018

[2018-12-12] Patrik Rorsman, professor i cellulär endokrinologi vid Göteborgs universitet, är en av två mottagare av årets Nordiska Medicinpris. Han får priset för sina grundläggande studier om cellulär och molekylär reglering av hormonproduktion av olika celler i bukspottkörteln, och för att han klargjort hur dessa celler reagerar på förändringar av blodsockerkoncentration.

• Globala målen julkalender lucka 12: Hållbar konsumtion och produktion

[2018-12-12] Följ "SDG Christmas Calender 2018" på webben och öppna 17 luckor för en hållbar framtid! Lucka 12: Hållbar konsumtion och produktion.