Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Svårt sjuka nöjda med vården i hemmet

[2018-02-26] Sjuksköterskor och andra yrkesgrupper som arbetar med avancerad sjukvård i hemmet bemöter patienten med respekt och skapar trygghet. Det visar en färsk utvärdering.

[Vårdfokus]

Utförsäkrade ber EU om hjälp

[2018-02-26] En grupp människor som fått avslag på sin sjukpenning går till EU för att få rätt mot Försäkringskassan. De tycker inte att Försäkringskassan motiverat avslagen på sjukpenning på ett sätt som gör det möjligt för dem att överklaga.

[Sveriges Radio]

Statsministern om läget i sjukvården

[2018-02-25] Forum sänds i SVT2 och på webben 9.00 - 16.15. Nyheter 12.00 och 16.00. Måndag 09:00 - 11:30 Mitt och ditt - stjäla, låna eller kopiera?

[SVT Nyheter]

En bättre stad att tycka olika i!

[2018-02-25] Tonläget i debatten om Västlänken är hätskt, oförsonligt och fyllt av misstroende. Det är olyckligt och illavarslande för det framtida politiska livet och debattklimatet.

[Göteborgs-Posten]

"Bara Gud vet vad det gör med våra barns hjärnor"

[2018-02-25] Premium Skriet från Silicon Valley har nått Sverige. Syftet är att slå larm om hur mobiltjänster som Facebook och Google designas för att stjäla så mycket som möjligt av vår tid och uppmärksamhet.

[Svenska Dagbladet Premium]

Demker: Tänk om det är normalt att kyrkan är politisk?

[2018-02-25] Foto: Maja Suslin/TT Där kyrkan är synlig är den alltid politisk och en del av samhället. Idén om att religion är privat och inte skall påverka samhället behöver omvärderas.

[Borås Tidning]

Öka kunskapen om ME i vården

[2018-02-25] Debattinlägg Kunskapen om sjukdomen myalgisk encefalit (ME) behöver stärkas både i sjukvården, hos Försäkringskassan och hos allmänheten.

[Borås Tidning]

Sluta med husförhören

[2018-02-25] Lyssna De återkommande rapporterna om husförhörsliknande intervjuer av asylsökande konvertiter pekar på allvarliga brister, skriver företrädare för Equmeniakyrkan och Pingströrelsen.

[Upsala Nya Tidning]

Hans-Ingvar Johnsson

[2018-02-25] Förre chefredaktören vid Dagens Nyheter Hans-Ingvar Johnsson, Stockholm, har avl...

[Dagens Nyheter - Login]

Jessica drabbades av stroke vid 43

[2018-02-24] Söderala I många år ignorerade Jessica kroppens varningssignalerna. Hon älskade sitt - stressiga - liv som nybliven ägare av en hästgård. Tills en dag då en stroke förändrade hennes liv fullständigt.

[Land]

Jenny Madestam: "Väljarna kan dra öronen åt sig"

[2018-02-24] Interna bråk inom ett politiskt parti kan påverka valutgången- i viss mån. Strider i nomineringsprocesserna kan göra att väljarna drar öronen åt sig, säger statsvetare Jenny Madestam vid Södertörns högskola.

[Jönköpings-Posten Plus]

Ovanlig algodling blir större - försöker göra påsar av alger

[2018-02-24] Det är Göteborgs universitet som driver algodlingen och där försöker forskarna hitta nya sätt som alger kan användas på. Till exempel att göra påsar eller förpackningar av algerna, enligt professor Henrik Pavia.

[Sveriges Radio]

Helga reste i farmors fotspår

[2018-02-24] Interaktiv fotoutställning. Fotografen och konstnären Helga Härenstam tilldelades Arbetets museums dokumentärfotopris 2016 och är nu aktuell med en utställning på plan sju.

[Västerviks-Tidningen]

Kraftfulla insatser behövs för att rädda Östersjöns hälsa

[2018-02-24] De återkommande algblomningarna som drabbar Östersjön sommartid är ett av tecknen på att Östersjön inte mår bra. Om vi tittar längre ner under ytan ser vi en än mer skrämmande bild.

[Sydöstran]

Sjukhuschefen: Inget som är olagligt

[2018-02-24] De fick köra 30 mil med sin döde son i bilen. - Det är inget som är olagligt i det, säger Erik Norrman, sektionschef på neonatalmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Nu anmäler Jonas och Lena sjukhuset för brister i vården.

[Aftonbladet]

En "Aida" där kärleken får lysa

[2018-02-24] Aida är tillfångatagen i en krigisk värld där hennes älskade slåss mot hennes far. Ändå får den unga kärleken lysa på Kungliga Operan där Christina Nilsson nu debuterar i huvudrollen, och i en uppsättning som skildrar krigets mörker.

[Norrländska Socialdemokraten]

Här har ni grabbarna som har koll!

[2018-02-24] Barack Obama inför en vapenlag för att begränsa psykiskt sjuka människors åtkomst av skjutvapen. Donald Trump avskaffar den.

[Östra Småland Plus]

En gudsman med klingande stämma

[2018-02-24] Foto: Sprisse Nilsson Skåne och Jämtland är de enda landskap som har egna flaggor för allmänt bruk. Båda finns representerade i familjen Tängmarks hem.

[Ystads Allehanda Plus]

Allt färre besöker valstugorna

[2018-02-23] En valrörelse är mycket av en envägskommunikation och även om valstugorna besöks av allt färre personer fyller de fortfarande en viktig funktion. "En plats för väljaren att möta politikerna", säger Henrik Oscarsson, professor i statskunskap.

[Borås Tidning Plus]

Robert Svärd släpper flamencoalbum med sina spanska idoler

[2018-02-23] Robert Svärd från Göteborg är en av Sveriges främsta flamencoartister och ska i vår släppa sitt andra album. Hans debutalbum fick ett så starkt gensvar i Spanien att flera ur den spanska flamencoeliten valt att medverka på den kommande skivan.

[SVT Nyheter Väst]

ARW analyserar: grundlagsbrott när Stockholms konstnärliga högskola trotsar Överklagandenämnden

[2018-02-23] Att få rätt av Överklagandenämnden för högskolan är inte en garanti för att faktiskt få en chans på den anställning som överklagades. Åtminstone inte om saken gäller en professorstillsättning vid Stockholms konstnärliga högskola.

[Academic Rights Watch]

VTI leder forskningsprojekt om godstransporter

[2018-02-23] För att nå de miljö- och klimatmål som Sverige satt upp till 2030 föreslås att en större andel gods transporteras på miljövänligare sätt än med dagens vägtransporter.

[Järnvägsnyheter]

Cecilia Soler: Inför en särskild reklamskatt på flygresor

[2018-02-23] Reklamskatt mot flygresor är ett effektivare sätt att minska antalet resor än de...

[Dagens Nyheter]

När lilla gruppen avskaffades bröt Melvin ihop

[2018-02-23] Melvin är tio år och ska egentligen gå i fjärde klass. Men han klarade inte att ...

[Sydsvenskan Premium]

Medieexpert: "Putilov borde kliva åt sidan"

[2018-02-23] Samhällsnytt kommer varken vidta åtgärder eller utreda frågan om deras skribent "Egor Putilovs" medborgarskapsbluff. Men enligt Jan Strid, expert i medieetik, vore det logiskt att webbplatsen skulle avsluta samarbetet.

[Arbetaren Premium]

Att ställa frågor och få relevanta svar inför årets alla opinionsundersökningar

[2018-02-23] Förra veckan bjöd Surveyföreningen in till kvalitetsseminarium, och årets tema var frågemetodik och opinionsundersökningar.

[Dagensanalys.se]

Förkylning efter lungtransplantation kan ge allvarliga effekter på sikt

[2018-02-23] Transplantation är en sista utväg när inget annat hjälper vid till exempel KOL eller cystisk fibros. Risken efter operationen är att knappt märkbar förkylning ger allvarliga effekter fler år efter att viruset lämnat kroppen.

[NetdoktorPro]

Krypavstånd till Chalmers

[2018-02-23] Ett unikt forskningshus med krypavstånd till Chalmers. HSB Living Lab är ett populärt boende, det är inte ofta en lägenhet blir ledig. Men nu finns chansen för den som studerar på Chalmers eller Göteborgs Universitet.

[Svensk Byggtidning]

Större mängd mikroplaster från kläder än föda

[2018-02-23] Exponering av mikroplaster via omgivningen kan vara högre än den vi får genom föda och dricksvatten. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

[Miljö & Utveckling]

Mer mikroplast från kläder än kranvatten

[2018-02-23] Vi får i oss mer mikroplast från kläder än från mat och kranvatten. Det tyder en svenskdansk studie på.

[Ny teknik]

Utbildning och inkomst avgör om kvinnor lämnar cellprov

[2018-02-23] Foto: Margareta G Kubista Bilden av att utlandsfödda kvinnor i Sverige oftare uteblir från gynekologisk cellprovskontroll behöver nyanseras.

[Edaportalen]

De får utvecklingsstipendier

[2018-02-23] 125 personer har tilldelats Journalistförbundets utbildnings- och kompetensutvecklingsstipendium juli - december 2018 om totalt cirka tre miljoner kronor.

[Medievärlden]

Överläkaren om Måns: "Det finns en risk för att han blir sämre"

[2018-02-23] Mar Tulinius svarar på frågor om Måns sjukdom och varför man i Göteborg betalar medicinen till sjuka pojkar i området. 24ystad har berättat om Måns, 14 år från Ystad, som lider av sjukdomen Duchennes muskeldystrofi (DMD).

[24 Ystad]

Positiva omdömen om avancerad sjukvård i hemmet

[2018-02-23] Avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, bemöter patienten med respekt och skapar trygghet för den som är svårt sjuk. Det visar en utvärdering som nyligen gjorts.

[Onkologi i Sverige]

NMR sprider nazistbudskap i Söderköping

[2018-02-23] Den nazistiska rörelsen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) delade i måndags ut flygblad till flera hushåll i Söderköping. "De mobiliserar inför valet", säger Christer Matsson, expert på NMR.

[Norrköpings Tidningar]

Skolor brister i arbetet mot extremism

[2018-02-23] Svenska skolor har brister i arbetet mot våldsbejakande extremism. Det framkommer i en ny avhandling som presenteras vid Göteborgs universitet i dag.

[TV4]

"I grunden är jag ändå en teatermänniska"

[2018-02-23] Vi går genom korridorerna på Norrbottensteatern för att komma till scen 1 för fotografering. Var än det finns människor, så lyser de upp när de ser vem som går i täten. "Hej, Elisabeth!" utbrister de.

[Norrbottens-Kuriren]

Vården måste vaccineras

[2018-02-23] LEDARE I Göteborg härjade mässlingen nyligen. Nu är utbrottet troligen över, enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland (SVT 11/2). Inga nya fall har rapporterats in sedan mitten av januari.

[Skaraborgs Allehanda]

Färgstarkt måleri på Lucifer

[2018-02-23] SKÖVDE: Göran Johansson ställer ut Göteborgskonstnären Göran Johansson är tillbaka på Galleri Lucifer för sin femte separatutställning. Han ställde ut på galleriet redan 1979, då som ganska nybakad konstnär.

[Skaraborgs Allehanda]

Kommunen backar om gångstråk

[2018-02-23] MARIESTAD: Långdragen process efter "dialog" med fastighetsägare Planerna på ett trädäck à la Smögen upp mot Marieholmsbron är skrotade. Enligt kommunen är folk redan nu "hjärtligt välkomna" att promenera längs det nya gångstråket.

[Mariestads-Tidningen Plus]

"Det är inte ens möjligt för polerna att smälta"

[2018-02-23] Under den gångna helgen möttes ett hundratal klimatförnekare på ett hotell i Mölndal. Trots vetenskaplig konsensus tror de inte på att människan påverkar klimatet. De tror att klimatfrågan enbart handlar om ekonomi.

[ETC Göteborg]

Anpassa ekonomin till verkligheten

[2018-02-23] Kejsaren är naken! utropade barnet i sagan om kejsarens nya kläder.

[Hallandsposten]

Extremismforskare: "Radikala åsikter måste tillåtas att diskuteras öppet i skolan"

[2018-02-22] På torsdagen publicerade forskare vid Göteborgs universitet en avhandling som visar att skolans arbete med att motverka våldsbejakande extremism riskerar att motverka sitt eget syfte.

[SVT Nyheter]

Lotta stod upp mot rånarna: "Kan inte låta dem hållas"

[2018-02-22] När Lotta Christiansson var på väg hem från jobbet blockerade plötsligt två mask...

[GT]

Nya siffror: Så ligger partierna runt fyraprocentsspärren till

[2018-02-22] Striden runt fyraprocentsspärren kan bli avgörande under valet 2018. Nya siffror från Yougovs opinionsundersökning visar på fortsatt kamp där flera partier riskerar att åka ur.

[Metro]

Otydliga riktlinjer i skolor mot terrorism

[2018-02-22] Skolpersonalen saknar stöd i arbetet mot våldsbejakande extremism. Det visar en avhandling från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

[Sveriges Radio Göteborg]

Därför spolar SD Kent Ekeroth

[2018-02-22] Sverigedemokraterna behöver inte Kent Ekeroth längre. Därför finns han inte med på riksdagslistan i höst. Den ofta uppmärksammade riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) har suttit i riksdagen i åtta år.

[Aftonbladet]

Fyra konstnärer i gränssnittet

[2018-02-22] Fyra kvinnliga konstnärer med sinsemellan väldigt olika uttryck. Ändå finns det slående beröringspunkter. På lördag öppnar den stora utställningen "Snittet" på Borås Konstmuseum.

[Borås Tidning Plus]

NextCell Pharma AB: Tre patienter nu behandlade med NextCells ProTrans stamceller

[2018-02-22] Stamcellsbolaget NextCell Pharma AB ("NXTCL") meddelar att tre patienter med typ 1 diabetes har behandlats med Protrans i den pågående kliniska fas I/II prövningen. Därmed har samtliga patienter i lågdoskohorten genomgått behandling.

[AktieTorget]

GU-forskare: Här finns dolda mikroplasterna

[2018-02-22] Andra vardagliga plastprodukter som sprider mikroplaster Foto: Therese Karlsson GU-forskare: Här finns dolda mikroplasterna Mikroplaster i fisk har fått stort utrymme i plastdebatten de senaste åren.

[GöteborgDirekt]

Forskaren: Social bakgrund avgör undervisningens kvalitet

[2018-02-22] Att skolsegregationen ökar är en av skolans stora ödesfrågor. Pedagogikforskaren Åse Hanssons forskning visar att frågan förstärks ytterligare av det hon kallar pedagogisk segregation.

[Skolvärlden]

"Strut" förordar gemensamt anslag till forskning och utbildning

[2018-02-22] Dagens styrning av universitet och högskolor är kortsiktig, dåligt samordnad och alltför generell och konkurrensbaserad.

[LUM]

Storbesök i Sparbankshallen

[2018-02-22] Seniormässan går av stapeln i Sparbankshallen den 1 mars klockan 10. Om en vecka, torsdag den 1 mars, går Seniormässan av stapeln som i år firar sitt 10-årsjubileum. Seniormässan hålls i Sparbankshallen Klockan 10 till 18.

[24 Varberg]

Hon ska föra samman de tre konstnärliga högskolorna

[2018-02-22] Det handlar mycket om lokaler för Anna Lyrevik, ny dekan för Konstnärliga fakulteten. Om fem år ska konst-, teater- och musikhögskolorna ligga på samma ställe i centrala Malmö. Men riktigt var fakulteten ska husera är fortfarande oklart.

[LUM]

Undersökning: Så populära är alla partiledarna just nu

[2018-02-22] Många av partiledarna tappar i stöd - och den senast tillträdda fortsätter att gå bäst hem hos folket. Metro har listan över hur populära alla partiledarna är just nu.

[Metro]

På gång i Göteborg 22 februari - 28 februari

[2018-02-22] Torsdag 22 februari Åldrandets villkor Ålderdomen och tonåren är de mest omvälvande tiderna i våra liv. Föreläsning med Barbro Lennéer Axelson.

[ETC Göteborg]

En "Aida" där kärleken får lysa

[2018-02-22] Lyssna Aida är tillfångatagen i en krigisk värld där hennes älskade slåss mot hennes far. Ändå får den unga kärleken lysa på Kungliga Operan där Christina Nilsson nu debuterar i huvudrollen, och i en uppsättning som skildrar krigets mörker.

[Upsala Nya Tidning]

Pollensäsongen är redan igång

[2018-02-22] Hasselbuskarna har redan börjat blomma och pollen är i luften. Den tidigaste blomningen i Väst var i december. - Hasseln blommar lite här och där.

[Sveriges Radio Väst]

Mer mikroplast från textil än mat

[2018-02-22] Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten.

[Kemivärlden Biotech]

Universitetets årsredovisning 2017 beslutad

[2018-02-22] Universitetsstyrelsen beslutade om årsredovisningen för 2017 vid sitt sammanträde den 21 februari. Årsredovisningen sammanfattar universitetets resultat inom forskning, utbildning, arbetsmiljö och ekonomi.

[Medarbetarportalen]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gmf.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/GU_i_Media/
Utskriftsdatum: 2018-02-26