Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-11-16 14:40

Tipsa en vän
Utskriftsversion

GU i Media - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Fisken i Sveriges kustområden mår sämre!

[2018-07-23] Sedan 1980-talet övervakas fisksamhällena och fiskens hälsa i fyra områden längs den svenska kusten.

[FishEco]

Svenska läkare tycks få för lite utbildning om smärta

[2018-07-23] Läkarprogrammen behöver ses över - strukturerad smärtutbildning bör införas på samtliga utbildningsorter Beata Oscarsson, överläkare, specialistläkare, anestesikliniken; ST-läkare, smärtenheten, Skaraborgs sjukhus,

[Läkartidningen]

Gabriel Ehrling: Insatser mot extremism ska sättas in på rätt ställe - inte smetas ut över hela landet

[2018-07-23] Vad förenar Ludvika, Borlänge, Vaggeryd, Mora, Grums, Emmaboda, Säter, Värnamo, Hammarö och Södertälje? Jo, de är nazismens starkaste svenska fästen i termer av aktivitet - om man tar hänsyn till befolkningsstorleken.

[Sundsvalls Tidning]

Så snackar politikerna till sig din röst

[2018-07-23] Lär dig genomskåda. Under valrörelsen gör politikerna vad de kan för att vinna din röst när de debatterar eller svarar på journalisters frågor. Orla Vigsø, som forskar om politisk kommunikation, listar fem av de vanligaste knepen.

[Dagens Arbete]

"Av kärlek till hembygden"

[2018-07-23] SÖDRA RÅDA: Brinner för släktforskning - Jag har hittat nya släktingar med hjälp av den senaste dna-forskningen, säger Anita Ericson som tack vare detta fått ett nytänt intresse för släktforskning.

[Mariestads-Tidningen Plus]

Hon söker deltagare till smärtforskning

[2018-07-23] Styrketräning kan minska smärtan vid fibromyalgi. Det visar Anette Larssons forskning. Nu söker hon deltagare till en studie: kan kronisk smärta påverkas av styrketräning? Anette Larsson arbetar som sjukgymnast påNärhälsan i Herrljunga.

[Borås Tidning Plus]

Uppmärksammad Telia-affär väcker kritik

[2018-07-23] Efter Telias köp av Bonnier Broadcasting, där bland annat TV4 och C More ingår, har många kritiska röster höjts, inte minst från politiskt håll. Affären påstås också leda till bättre tjänster för oss konsumenter.

[Sveriges Radio P1]

Lisa Larson bubblar av idéer

[2018-07-23] I drygt 60 år har Lisa Larsson, 87, fascinerat oss med sina keramiklejon, katter och ABC-flickor. "Men nu börjar jag få ont om tid", säger hon Tidningen Senioren Dela nu: Lisa Larsons studio är sinnebilden av kreativt kaos.

[Senioren]

Åtta organdonatorer på tre år: "Den avlidnas vilja som räknas"

[2018-07-23] Organdonation är en livsviktig fråga. Men tillgången till organ är något som är omöjligt att kontrollera. Det är inte heller säkert att en avliden patient vill eller får donera, trots att organen går att använda.

[Östra Småland Plus]

Ny forskning: människor kan bli hur gamla som helst

[2018-07-22] Svenska forskare vid Chalmers universitet i Göteborg menar att det inte finns någon gräns för hur länge en person kan leva. Redan inom 25 år räknar de med att personer kommer att leva i uppemot 130 år.

[Nya Tider]

Få av Mölndals styrande bor i hyresrätt

[2018-07-22] Av de politiker som väntas styra Mölndal efter valet hyr bara 15 procent - nio stycken - sitt boende. Är det ett problem? MP utreder.

[Mölndals-Posten Plus]

Befolkningsökning hotar miljön - bör stoppas av FN

[2018-07-22] Frågan om överbefolkning bör lyftas i FN av regeringen, skriver flera forskare och före detta ambassadörer i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Enligt debattörerna är frågan om folkökning central, ändå undviks den ofta i samhällsdebatten.

[Omni]

Snacks och rosévin hela veckan?

[2018-07-22] Under sommarens ledighetslunk kan även matintaget bli överdrivet ohälsosamt. Die...

[Helsingborgs Dagblad]

"Ansvariga borde träda fram - och stå för sina beslut"

[2018-07-22] Lagen måste ändras så att politiker som lämnat sina uppdrag är skyldiga att infinna sig till utfrågningar - även i kommuner och landsting. Precis som i riksdagen.

[Svenska Dagbladet]

Vi måste förstå att all extremism är ett hot

[2018-07-22] Det demokratiska samhället måste bli hårdare i gränsdragningen mot extremism. De...

[Expressen]

Heinö: Förmodligen strategiskt misstag av S framställa SD som renodlat högerparti

[2018-07-22] Modern svensk historia är socialdemokratins historia. Sedan 1932 har Socialdemokraterna regerat ensamma eller nästan ensamma i 69 år. Oppositionstiden summeras till totalt sjutton år.

[Borås Tidning]

"FN bör ha som mål att bromsa folkökningen"

[2018-07-21] I diskussionen om miljö och vår framtid bör också överbefolkning lyftas fram. Frågan undviks ofta i samhällsdebatten - trots att den är central. Vi uppmanar den svenska regeringen att ta upp frågan i FN, skriver flera debattörer.

[Svenska Dagbladet]

Expert om läget: "En hopplös situation"- trots avtal

[2018-07-21] Hamas meddelade på lördagen att man har slutit ett avtal med Israel - för att lugna ner situationen vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan. En expert som SvD talat med beskriver ändå läget som "hopplöst".

[Svenska Dagbladet]

Statsvetare: Bränderna kan påverka valet

[2018-07-21] Statsvetare är oense om huruvida det extrema vädret och bränderna kommer påverka...

[Dagens Nyheter - Login]

Malin avslutade elitsatsningen för journalistiken: "Är en sport man kan hålla på med hela livet"

[2018-07-21] Hon föddes in i sporten som har präglat hela hennes liv. För Malin Andersson är orientering mer än en idrott - det är en livsstil. - Jag har fått upptäcka platser som jag aldrig skulle ha sett i vanlig fall, säger Malin Andersson.

[Allehanda.se]

Krönpli snart i var mans mun?

[2018-07-21] Nya ord föds och dör i talögonblicket. Men en del överlever och får spridning. Krönpli kanske blir ett sådant. Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

[Göteborgs-Posten]

- Ibland tänkte jag, är det meningen att det ska vara vi två? Har vi valt fel?

[2018-07-21] Henrika och Niclas Ivansson hoppades, väntade och drömde men det efterlängtade barnet ville aldrig bli till. Barn är en Guds gåva. Men vad gör man när gåvan uteblir? Livsstil Huskvarna.

[Dagen Premium]

67 grader i Berzelii park - så varmt är det i stan

[2018-07-20] Hur varmt är det i solen när det är 29 grader i skuggan och hur är det att arbeta eller chilla i solljuset? SvD har tagit tempen på några Stockholmsmiljöer med hjälp värmekamera.

[Svenska Dagbladet]

Balans i livet lockar läkare till digital vård / 20 JUL 2018

[2018-07-20] Flexibiliteten är en stor anledning till att läkare söker arbete hos digitala vårdgivare. Men arbetsmiljön och den sociala aspekten kan bli lidande, visar ett arbete vid Göteborgs universitet om arbetsmiljön i digital vård.

[Läkartidningen]

Varför är det så varmt, och så länge?

[2018-07-20] Vi ställde frågan om den extrema värmen och torkan till professor Hans Linderholm vid Göteborgs universitet. Han forskar på klimatförändringar i Europa från de senaste tvåtusen åren till de kommande hundra åren.

[Naturvetarna]

Köttskatt nödvändig för att rädda Östersjön

[2018-07-20] DEBATT. Östersjön behöver en ny svensk livsmedelspolitik med fokus på växtbaserad matproduktion. Syrenivåerna vid Östersjöns kuster är nämligen de lägsta på 1500 år, det visar en ny internationell forskningsrapport.

[Tidningen Syre]

Rätt bakterie kan förebygga benskörhet

[2018-07-20] För första gången visar forskare vid Sahlgrenska akademien att probiotika kan påverka människors skelett. Probiotika, kosttillskott med hälsofrämjande bakterier, kan påverka skydda skelettet hos äldre kvinnor.

[Sveriges Radio Göteborg]

En makalös mötesplats

[2018-07-20] DALS LÅNGED Dals Långed får snart en bastu, ett utekök med trädgårdsland, en terassavsats, en belagd gång och en liten amfiteater till skänks. Arbetet är gjort av 13 arkitektstudenter från Seattle i USA och sex elever från Stenebyskolan.

[Nya Wermlands-Tidningen Plus]

Politiska argument om skogsbränder - en repris från 2014

[2018-07-19] Regeringen gör för lite. Oppositionen är opportunistisk. Replikerna om skogsbrän...

[Dagens Nyheter - Login]

Beslut om stöd till europeiska samarbetsprojekt 2018

[2018-07-19] Totalt inkom 530 ansökningar om europeiska samarbetsprojekt (431 för mindre projekt och 99 för större projekt) i årets utlysning som hade sista ansökningsdatum den 18 januari 2018 (EACEA 32/2017).

[Statens kulturråd]

Professor: Många vet inte vad Hesa Fredrik betyder

[2018-07-19] Att många inte vet vad de ska göra när de hör signalen Hesa Fredrik förvånar inte Orla Vigsö, som har forskat kring kriskommunikation i flera år.

[Sveriges Radio Göteborg]

Arbetslöshet bland utrikesfödda stiger i Kungsör

[2018-07-19] Nyhetsbyrån Siren har sammanställt en statistik som Arbetsförmedlingen har tagit fram. I statistiken framgår det att Kungsörs kommun har näst högst procentuell ökning i arbetslösheten bland utrikes födda i Västmanlands län sedan 2014.

[Magazin24]

118 läkarvikariat avslutas på Sahlgrenska / 19 JUL 2018

[2018-07-19] I höst avslutas 118 läkarvikariat vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Åtgärden får skarp kritik från medarbetarhåll, rapporterar Göteborgs-Posten. Annica Lundbäck Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Gymnasielagen visar på svagheter i det svenska systemet

[2018-07-19] DEBATTINLÄGG Problemet som uppstått gäller de 9 000 afghaner som fått avslag på sina asylansökningar men av riksdagen fått en ny möjlighet. Men så händer något unikt.

[SVT Nyheter]

Doftöverkänsliga riskerar att få fel diagnos

[2018-07-19] Det finns en stor okunskap om doftöverkänslighet - både hos sjukvården och allmänheten. Och det finns en risk att patienterna känner sig misstrodda eller får fel diagnos - som astma, KOL eller allergi.

[Året Runt]

Gratis SL-kort lär unga att resa miljövänligt

[2018-07-19] Insändare 11:03 | 19 juli 2018 Att låta skolungdomar resa gratis med kollektivtrafiken under sommaren är ett bra satsning på miljön, menar insändarskribenten.

[Nacka Värmdöposten]

Laxdöden: Undersöks på nytt

[2018-07-19] SVA tar nu nya tag för att undersöka orsaken till laxdöden i Torneälven. Både hittills okända smittämnen ska försöka identifieras men även effekter av miljöpåverkan ska undersökas.

[Norrbottens-Kuriren Premium]

Köttskatt nödvändigt för att rädda Östersjön

[2018-07-19] Debatt Östersjön behöver en ny svensk livsmedelspolitik med fokus på växtbaserad matproduktion. Syrenivåerna vid Östersjöns kuster är nämligen de lägsta på 1500 år. Det visar en ny internationell forskarrapport.

[Skaraborgsbygden]

Hamndebatt: Spridda skurar över hamnarna

[2018-07-19] På Logistikläget 2018 spreds ett visst ljus över Sveriges hamnar och frågan om Sveriges sätt att äga och driva hamnar sätter käppar i hjulet för målen om ett effektivt transportsystem.

[Intelligent Logistik]

118 läkartjänster försvinner från Sahlgrenska

[2018-07-19] Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har beslutat att avsluta 118 läkartjänster, skriver GP. I första hand rör det sig om vikarietjänster.

[Svenska Dagbladet]

Långsammare Golfström kan ha orsakat värmeböljan |

[2018-07-19] Beror den ihållande sommarhettan på att Golfströmmen saktat in? En ny svensk studie pekar på det, även om det i nuläget inte går att säga något säkert.

[Forskning.se]

Mätning: V och SD kan bli valets stora vinnare

[2018-07-18] Väljarna dras mot partierna på ytterkanterna, visar nya siffror från Yougov som tagits fram på uppdrag av Metro. Nu ser Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ut att bli partierna som ökar mest i valet i september, enligt mätningen.

[F-Plus]

Yougov: Ökad polarisering - V och SD ser ut att bli valets stora vinnare

[2018-07-18] Väljarna dras mot partierna på ytterkanterna. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ser ut att bli partierna som ökar mest i valet i september, enligt nya siffror från Yougov som tagits fram på uppdrag av Metro.

[Metro]

Ola Wong: Akademiens frihet viktig när akademins frihet hotas

[2018-07-18] Högskolevärlden har mycket större problem med jäv och nepotism än Svenska Akademien, det menar Organisationen Academic rights watch.

[Svenska Dagbladet]

Broberg: SD måste sluta hyckla om aborträtten

[2018-07-18] Sverigedemokraternas besked om att de vill sänka abortgränsen är inget försök till en komplex diskussion om etik - det är ett skarpt förslag för att begränsa kvinnors självbestämmanderätt över sina kroppar.

[Borås Tidning]

Tonsättarutbildning ger möjlighet att prova nya saker

[2018-07-18] Gotlands tonsättarskola utbildar nya kompositörer. En av dem är Saga Fagerström.

[Sveriges Radio P2]

Ulf styr sin robotarm med tanken

[2018-07-18] 22 år gammal miste Ulf Karlsson sin högerarm. Drygt 20 år senare är han på väg att bli hel igen. Han är en av fyra i världen som fått en robotarm, tack vare ett unikt forsknings- och utvecklingsprojekt vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU).

[VGRfokus]

"Man avväpnar majoritetsfacken"

[2018-07-18] Avtalsshopping, försvagade majoritetsfack och icke-socialistiska fackförbund. Det är troliga effekter om strejkrättsöverenskommelsen blir lag, enligt Mats Glavå, docent och lektor i arbetsrätt vid Göteborgs universitet.

[Arbetaren Premium]

Boom för böcker om digital stress

[2018-07-18] Allt fler människor uppger att de går sönder på grund av digital stress. Som en följd kommer nu flera självhjälpsböcker för den som vill sluta vara skärmslav.

[Arbetarbladet]

Börsen sågar Swedbank

[2018-07-18] Swedbankchefen Birgitte Bonnesen är nöjd med andra kvartalet, men på börsen är det tummen ned. Aktien faller med över 3 procent.

[Affärslivgotland Premium]

Göteborgs stad allt bättre på att stötta näringslivet

[2018-07-18] Näringslivsutvecklingen i Göteborg fortsätter vara mycket dynamisk. Det är viktigt för alla. Företagen driver tillväxten, svarar för mycket av jobbskapandet och genererar de resurser som krävs för att säkra kvaliteten i välfärden.

[Göteborgs-Posten]

Allt annat än ordning och reda

[2018-07-18] Foto: Henrik Montgomery/TT Statsminister Stefan Löfven säger att han vill ha ordning i migrationspolitiken men den nya så kallade gymnasielagen är så långt ifrån ordning och reda man kan komma.

[Blekinge Läns Tidning]

70-tal bränder just nu - torka största risken

[2018-07-17] Ett 70-tal skogsbränder härjar i Sverige. Men över tid har faktiskt antalet skog...

[di.se Plus]

Porrfilter är bara toppen av ett isberg

[2018-07-17] Text: Amelia Andersdotter Debatten om internetfilter har fått fäste i Sverige. Det senaste inlägget kommer från Centerkvinnorna, som vill upprätta obligatoriska porrfilter på skolorna.

[Liberal Debatt]

Fotbollen tog Kusasa Stars från kåkstaden till köttbullskala...

[2018-07-17] Rörö/Alingsås. Fotbollen har gett 19 unga sydafrikanska pojkar möjlighet att läm...

[Dagens Nyheter - Login]

Åsiktsfriheten gäller även nazister. Förbud är fel väg

[2018-07-17] Nazismen är ingen åsikt utan brott mot mänskligheten, sade försvarsminister Pete...

[Helsingborgs Dagblad]

Hon vill få Bjärredsborna att dela med sig av sina historier...

[2018-07-17] Vem är en hjälte?", "Vad gör dig rädd?", "Vem beundrar du?" Sedan en tid tillbak...

[Sydsvenskan Premium]

Svårt för svenskar att få vänner visar ny undersökning

[2018-07-17] Lernia lanserar interaktionskurs som ska göra svenskarna världsbäst på nya vänskaper Vi svenskar har svårt att skaffa oss nya vänner visar en färsk undersökning från Demoskop.

[Edaportalen]

Vi vill att hyresmarknaden ska vara tillgänglig för alla

[2018-07-17] REPLIK DN Debatt 17/7. Att branschen gemensamt tar sitt ansvar är en betydligt m...

[Dagens Nyheter - Login]

Sömnstörningar kan kopplas till ökad risk för demens

[2018-07-17] Sömnstörningar i medelåldern eller senare i livet är förknippade med en ökad risk att utveckla demens. Det rapporterar forskare vid Karolinska Institutet i en ny studie som publiceras i tidskriften Alzheimer's Dementia.

[Tanalys]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?