Katarina Gårdfeldt ny föreståndare för Polarforskningssekretariatet

Nyhet: 2017-11-02

Regeringen har idag, torsdag 2 november, utnämnt Katarina Gårdfeldt, föreståndare för Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV), till ny föreståndare för Polarforskningssekretariatet. Hon tillträder 1 januari 2018.

– Även om det är ledsamt att mista en kompetent medarbetare så är det samtidigt väldigt roligt att Katarina Gårdfeldt får det viktiga uppdraget som föreståndare för Polarforskningssekretariatet. Därigenom får hon ännu större möjligheter att påverka polarforskningen och dess betydelse för klimatet. Stort grattis till Katarina, säger Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet.

Främja svensk polarforskning

Som föreståndare på Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV), samägt av Göteborgs universitet och Chalmers, har Katarina Gårdfeldt arbetat med att generera och nyttiggöra kunskap om hållbar utveckling, bland annat genom att skapa mötesplatser för samverkan mellan akademi och andra samhällsaktörer. En viktig del har också varit att stärka samverkan mellan och inom Chalmers och Göteborgs universitet.

I sitt nya jobb som föreståndare för Polarforskningssekretariatet blir Katarina Gårdfeldt ansvarig för att samordna och främja svensk polarforskning genom att organisera och stödja forskningsexpeditioner i samverkan med forskande myndigheter. Det innebär också ett ansvar för forskningsinfrastruktur, till exempel isbrytaren Oden.

I uppdraget ingår även att genomföra en flytt av Polarforskningssekretariatet från Stockholm till Luleå, vilket ska vara klart till 30 juni 2019. Polarforskningssekretariatet har drygt 30 anställda.

– Det är ett sådant fantastiskt intressant och stimulerande arbete att vara föreståndare för GMV, men att få förtroendet att leda Polarforskningssekretariatet i en tid då kunskap om globala miljöförändringar och hur de utspelar sig i Arktis och Antarktis kommer att vara avgörande för framtiden är ett uppdrag jag inte kan tacka nej till. Men det var inget lätt beslut att fatta, säger Katarina Gårdfeldt.

Fortsätter som ordförande för SDSN Northern Europe

Katarina Gårdfeldt fortsätter som en av två ordföranden för SDSN Northern Europe, den nordeuropeiska delen av ett globalt universitetsdrivet nätverk under FN:s beskydd, för att påskynda samhällsomställningen mot en mer hållbar utveckling genom tät dialog mellan akademi, politik och näringsliv.

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2016-11-04