• Även fiskar kan få värmeslag

[2017-04-28] Fiskar kan anpassa sig till ökande havstemperaturer, men inte alla. Det finns risk för att hela populationer kan dö ut när klimatet förändras. Och det är troligen fiskens hjärta, som avgör i hur varmt vatten en fisk kan leva. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

• Pam Fredman utreder framtidens styrning av universitet och högskolor

[2017-04-27] Göteborgs universitets rektor Pam Fredman har fått regeringens uppdrag att se över och föreslå ett nytt styr- och resurstilldelningssystem för Sveriges universitet och högskolor. Det beslutade regeringen i dag, torsdag 27 april. Utredningen ska presenteras i december 2018.

• Ny riskgradering ska skydda diabetespatienters fötter

[2017-04-27] Ett hårt mallat webbformulär med frågor om fotsår, deformiteter och liknande problem tas snart i bruk för att bättre skydda fötterna på personer med diabetes. Verktyget är ett resultat av forskning vid Sahlgrenska akademin.

• På växtvandring i Kina

[2017-04-27] De åker till i Kina för att vandra i den skotske växtjägaren George Forrests fotspår. Syftet är att undersöka vilka växter som fortfarande finns kvar hundra år efter växtjägarens expeditioner i provinsen Yunnan i sydvästra Kina.

• Kungens födelsedagsgåva på Jonsereds herrgård

[2017-04-27] - Samarbete kring de globala utmaningarna är ett komplicerat men väldigt aktuellt ämne. Tack för att vi har fått komma hit och diskutera det med både gamla och nya vänner. Så inledde kung Carl XVI Gustaf det seminarium på Jonsereds herrgård han fått som gåva från Göteborgs universitet. Samtalet handlade om den forskning som pågår vid CeCAR, Centrum för studier av kollektivt handlande.

• Resultat från SOM-seminariet 2017

[2017-04-26] SOM-seminariet 2017 är avslutat och med detta har avrapporteringen av 2016 års nationella SOM-undersökning inletts. Under en heldag på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet redovisade forskare från SOM-institutet delar av vad som varit den största SOM-undersökningen någonsin. Alla presentationer från dagen går att läsa på SOM-institutets webbsida.

• Globala teknikföretag står för hela den digitala annonstillväxten i Norden

[2017-04-26] Medieföretagen är beroende av annonsintäkter för sin överlevnad. Sedan många år går intäkterna ned, och det är globala företag som till exempel Google, Facebook och Youtube som tar över de nordiska marknaderna. Igår presenterade Nordicom Kampen om reklamen, en unik studie som undersöker hur konkurrensen från globala digitala reklamplattformar påverkar möjligheten att finansiera nyhetsjournalistik i Norden.

• Förvaltningshögskolans pris till journalisten Magnus Wrede

[2017-04-26] Journalisten Magnus Wrede på Dagens Samhälle har belönats med Förvaltningshögskolans pris för nyttiggörande av forskning i offentlig förvaltning. Priset delades ut på Förvaltningshögskolans dag den 21 april.

• Bild- och medieundervisning med demokratisk potential

[2017-04-26] Bild- och medieundervisning kan göra att elever får lättare att uttrycka sina åsikter samtidigt som deras upplevelser, erfarenheter och kunskaper blir synliga. I elevernas bildskapande kommer en mångfald perspektiv fram, vilket även kan nyansera stereotypa uppfattningar. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Mattias Goksör universitetsstyrelsens prorektorskandidat

[2017-04-25] Universitetsstyrelsen beslutade vid sitt möte idag, tisdag 25 april, att föra fram endast en kandidat som ny prorektor för Göteborgs universitet. Det är Mattias Goksör, prefekt vid institutionen för fysik, som presenteras för den rådgivande hörandeförsamlingen 19 maj.

• Vetenskapsmarschen lockade flera hundra deltagare

[2017-04-24] Drygt 600 personer samlades på Gustaf Adolfs torg den 22 april för att delta i March for science, en internationell hyllning till vetenskap och forskning. - Vi måste ständigt kämpa för vetenskapens status, den här marschen är bara början, förklarade Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet som, tillsammans med bland andra Chalmers rektor, Stefan Bengtsson, talade på Götaplatsen.

• Syrisk arkeolog forskar om hotade kulturarv

[2017-04-21] Hur skyddar vi hotade kulturarv? Det är något som intresserar syriska arkeologen och forskaren Anas Al Khabour både professionellt och privat. Via programmet Scholors at Risk (SAR) har han en tjänst på institutionen för historiska studier vid GU.