• Rekryteringen av ny prorektor igång

[2017-02-14] Universitetsstyrelsen beslutade vid sitt möte igår, torsdagen 16 februari, att påbörja rekryteringen av en ny prorektor för Göteborgs universitet.

• Nytt mått visar på ökad makt och möjligheter för kvinnor

[2017-02-20] I dagarna lanseras ett index som gör det möjligt att jämföra kvinnors fri- och rättigheter i tid och rum på ett helt nytt sätt. Det är forskningsprogrammet Varieties of Democracy (V-Dem) vid Göteborgs universitet som tagit fram indexet som visar att kvinnors makt och möjligheter har ökat kraftigt de senaste hundra åren.

• Trendbrott inom barnfetma - sjunkande BMI hos 8-åriga pojkar

[2017-02-20] Efter decennier av ökande barnfetma går det nu åt motsatt håll. Bland 8-åriga pojkar i Sverige har andelen med övervikt och fetma minskat till de lägsta nivåerna sedan tidigt 1990-tal, visar en studie från Sahlgrenska akademin.

• Ökad förståelse för bakteriesamhällen genom nya statistiska metoder

[2017-02-16] I en ny doktorsavhandling presenteras flera nya statistiska metoder för DNA-baserad analys av mikroorganismer. ¿ Mina metoder ökar vår förståelse för hur bakteriesamhällen är organiserade och fungerar, säger Viktor Jonsson, doktorand vid Göteborgs universitet.

• Nytt centrum sätter fokus på global migration

[2017-02-16] En mer nyanserad och faktabaserad samhällsdebatt om migrationens för- och nackdelar utifrån ett samhälls- och individperspektiv. Det är en av tankarna med det nya centrum för global migration som nu inrättas vid Göteborgs universitet.

• Nytt centrum sätter fokus på global migration

• Utredning föreslår att GU:s båda marina forskningsstationer blir kvar

[2017-02-15] Det finns goda förutsättningar för Göteborgs universitets två marina forskningsstationer - Kristineberg och Tjärnö - att utvecklas till ett framtida forsknings- och innovationsnav för det marina klustret i Västsverige. Det är en av slutsatserna i den rapport om Sven Lovén Center som utredaren Axel Wenblad presenterade på onsdagen den 15 februari.

• Forskar om evolution och alger

[2017-02-14] Tre frågor till Ricardo Pereyra vid institutionen för marina vetenskaper som antagits som oavlönad docent i biologi med inriktning mot marin ekologi vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

• Internflyktingar på Sri Lanka

[2017-02-13] Återetableringsprocesser på Sri Lanka påverkas av en rad olika faktorer som beslutsfattare behöver ta hänsyn till. Det konstateras i en avhandling från Göteborgs universitet.

• Forskar om hur stadsklimatet påverkas

[2017-02-13] Tre frågor till Fredrik Lindberg vid Institutionen för geovetenskaper som antagits som oavlönad docent i naturgeografi vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

• Lär av historien - det omöjliga är möjligt

[2017-02-13] Visst kan vi lära av historien. Det var forskarna Helene Lööw, Arne Jarrick och Christer Mattsson överens om under Historiedagen. Frågan är vad. - Historien återupprepar sig aldrig. Om det är något den lär oss är det att det omöjliga alltid är möjligt, säger Helene Lööw.

• Globala studier inleder samarbete med Utrikespolitiska Institutet

[2017-02-13] Institutionen för globala studier (IGS) har inlett ett samarbete med Utrikespolitiska Institutet (UI) och deras forskningsprogram, Global politik och säkerhet.