Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Justitiemord att utvisa högutbildad arbetskraft

[2017-02-21] Från regeringsposition verkar mina vänner Khaled och Chuling, som nu ska utvisas, inte vara mer än två pinnar i statistiken - trots att de är höginkomsttagare med åtta år i Sverige, skriver Fredrik Andersson.

[Expressen]

Kommer behövas på våra gator

[2017-02-21] Insändare Det kan inte vara rätt mot dagens unga studenter som har sökt sig till Polisprogrammet att inte öppet förklara och debattera om den eftersatthet som finns av forskning inom polisvetenskap och polisiärt arbete sedan många år

[Hela Hälsingland]

Språket kan avslöja tidig demens

[2017-02-21] Snart kan datorn upptäcka demens utifrån språket. Många upprepningar, hummanden och enkla verb avslöjar en människas språk. Även erfarna författare tappar ord när de blir dementa.

[Dagens Nyheter]

Nytt mått visar på ökad makt och möjligheter för kvinnor

[2017-02-21] I dagarna lanseras ett index som gör det möjligt att jämföra kvinnors fri- och rättigheter i tid och rum på ett helt nytt sätt.

[Aftonkuriren]

Därför används Sverige som skräckpropaganda

[2017-02-20] Donald Trumps uttalande om Sverige väckte stor uppmärksamhet. USA:s president använde Sverige som ett skräckexempel när det kommer till integration och invandring. Det är inte första gången det händer.

[Metro]

DN gratulerar: Oskar Ekberg

[2017-02-20] Oskar Ekberg har alltid gillat att spela saker. Redan i högstadiet bestämde sig han sig för att bli pianist. Franska favoriten Olivier Messiaens musik beskriver han som "extas".

[Dagens Nyheter]

Ingen ska behöva möta rasism när de söker vård

[2017-02-20] Under lördagen besökte ett ungt par Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Den gravida kvinnan hade så ont att hon gick dubbelvikt. Enligt vittnen i väntrummet möttes paret av nonchalans och rasism från personalen.

[Politism]

Studie: Barnfetman minskar

[2017-02-20] Hos åttaåriga pojkar har barnfetman minskat sedan 1990-talet. Det visar en studie som gjorts vid Sahlgrenska akademin. Hej! Tack för att du läser Dagens Medicin! För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare.

[Dagens Medicin]

Trenden bruten - övervikten minskar bland unga pojkar

[2017-02-20] Efter årtionden med kurvor åt fel håll, att fetman bland barn och unga ökar, så går det nu åt motsatt håll när det gäller unga pojkar. När man undersökt åttaåriga pojkar så har det visat sig att andelen med övervikt och fetma minskat.

[Sveriges Radio Göteborg]

Han föreslås bli rektor på KI

[2017-02-20] Av Lisa von Garrelts Först blev han erbjuden rektorstjänsten på Göteborg universitet. Några veckor senare föreslås han bli ny rektor på KI.

[Life Science Sweden]

Omstridd norrman rektor för Karolinska

[2017-02-20] Karolinska institutets styrelse, konsistoriet, föreslår att Ole Petter Ottersen, professor och rektor för Universitetet i Oslo, blir ny rektor för institutet.

[Trelleborgs Allehanda]

Omstridd norrman rektor för Karolinska

[2017-02-20] Karolinska institutets styrelse, konsistoriet, föreslår att Ole Petter Ottersen, professor och rektor för Universitetet i Oslo, blir ny rektor för institutet. Nu är det upp till regeringen om den godkänner förslaget eller inte.

[Sydsvenskan]

Ny rektor för KI föreslagen

[2017-02-20] Karolinska Institutets styrelse, konsistoriet, beslutade idag att föreslå Ole Petter Ottersen, professor och rektor vid Universitetet i Oslo, som ny rektor vid Karolinska Institutet, KI.

[Kemivärlden Biotech]

Han kan bli ny rektor på KI

[2017-02-20] Ole Petter Ottersen är mannen som Karolinska Institutets styrelse föreslår som ny rektor. Nu är det upp till regeringen att slutligen utse den nya befattningen.

[SVT Nyheter Stockholm]

Miljöstyrande hamnavgifter ska minska transporternas miljöpåverkan

[2017-02-20] Transportsektorn är starkt beroende av fossila bränslen, där inrikes transporter står för en tredjedel av Sveriges totala växthusgasutsläpp.

[IVL Svenska Miljöinstitutet]

Vi var stolta när föreningen tog ställning

[2017-02-20] Svensk biblioteksförening bör inte delta i Bokmässan 2017 tillsammans med aktörer som bidrar till en otrygg tillvaro för dem som slåss för demokrati och mänskliga rättigheter.

[Biblioteksbladet]

Tina Ehn (MP) leder naturbruksskolor

[2017-02-20] Tina Ehn (MP). Regionen naturbruksstyrelse får ny ordförande. Miljöpartiets regionpolitiker Tina Ehn kommer ta över uppdraget efter nästa regionfullmäktige i april. Hon efterträder Rune Hegland (MP) som avsagt sig uppdraget.

[Skaraborgsbygden]

Trendbrott inom barnfetma

[2017-02-20] Efter att barnfetma under fler decennier har ökat går det nu åt motsatt riktning. En studie från Sahlgrenska akademin visar på sjunkande BMI bland 8-åriga pojkar i Sverige.

[Netdoktor.se]

Studie: Barnfetman minskar i Sverige

[2017-02-20] Efter decennier av ökande barnfetma i Sverige går det nu åt motsatt håll. Bland 8-åriga pojkar har andelen med övervikt och fetma minskat till de lägsta nivåerna sedan tidigt 1990-tal. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

[Sveriges Radio]

Informationsmöte för nyanlända med flyktingbakgrund

[2017-02-20] Den 23 februari bjuder Göteborgs universitet, Chalmers och Arbetsförmedlingen (i samverkan med Integrationscentrum i Göteborg) in nyanlända med flyktingbakgrund till ett informationsmöte om universitetsstudier och högre utbildning i Sverige.

[Medarbetarportalen]

Tusen molntjänster i samma portal

[2017-02-20] Systemintegratören Advania är på gång ned en portal där man samlar 1000 molntjänster från ledande leverantörer i ett och samma gränssnitt.

[Ekonomit]

Historisk chans att minska antalet hudcancerfall i Sverige

[2017-02-20] Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige. Fler än 500 personer avlider årligen i dess allvarligaste form malignt melanom.

[Cancerfonden]

Trendbrottet: Pojkar mindre feta

[2017-02-20] Färre feta pojkar. Det är slutsatsen som forskare på Sahlgrenska akademin kan dra efter en ny omfattande studie. Orsakerna är däremot inte lika tydliga. Barnfetman har ökat under flera decennier, men nu verkar trenden ha vänt.

[SVT Nyheter Väst]

Kim i kvadrat på skånsk hemmascen

[2017-02-20] Musikalartisten Kim Bergkvist går just nu en masterubildning i musikdramatik på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Den 4 mars kommer hon hem till Landskrona och tar med sig kollegan från masterprogrammet Kim Beemsterboer.

[Skånska Dagbladet]

Kontinuerlig mätning sänker blodsockret långsiktigt

[2017-02-20] Klart lägre blodsockernivåer över tid - och högre välbefinnande.

[Diabetesportalen]

Vårdförloppet för blåscancer bör omvärderas / 20 FEB 2017

[2017-02-20] Hans Hedelin docent, överläkare, urologmottagningen, Kungsbacka sjukhus Sten Holmäng docent, överläkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Isofol Medical meddelar nya upptäckter kring den kliniska effekten av Modufolin

[2017-02-20] Yield Life Science: Isofol Medical meddelar nya upptäckter kring den kliniska effekten av Modufolin Se pressmeddelandet Isofol Medical AB (publ) meddelar att en ny patentansökan lämnats in, den 14 februari 2017,

[AktieTorget]

Lyktor ska belysa barns rättigheter

[2017-02-20] På måndagen, med start 16.30, genomför projektet River of Light sitt ljuståg i centrala Göteborg för att uppmärksamma barns rättigheter. - Lyktor är ett bra sätt att samla människor, säger Behjat Omer Abdulla, konstnärlig ledare för projektet.

[Göteborgs-Posten]

Barnfetma minskar bland unga

[2017-02-20] För första gången på flera decennier minskar andelen barn med fetma. Bland 8-åriga pojkar har andelen med övervikt och fetma minska till de lägsta nivåerna sedan 1990-talet. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

[Vårdfokus]

Smarta män tar sin medicin

[2017-02-20] Av Lisa von Garrelts Generell kognitiv förmåga har visat sig spela roll för hur väl män tar sin ordinerade medicin efter en hjärtinfarkt. Det visar en ny studie från Umeå och Uppsala universitet.

[Life Science Sweden]

Ålder snarare än kön präglar chefen

[2017-02-20] Kön är inte avgörande för vilka egenskaper en chef har, visar en studie vid Göteborgs universitet. Av åtta undersökta egenskaper var det bara benägenheten att ta risker som skilde könen åt.

[Arbetsliv]

Kulturkrock mellan IT-avdelning och utbildningsförvaltning

[2017-02-19] De pratar ju aldrig så man förstår!" "Vi finns ju till för verksamheten, det är verksamheten som inte vet vad de vill ha " Känner du igen dig? IT-avdelningar och utbildningsförvaltningar har ibland svårt att förstå varandras behov.

[Datorn i Utbildningen]

Därför kan det vara skadligt att kolla på kärleksfilmer

[2017-02-19] Visst kan det vara härligt att se en film där kärlek är busenkelt och ödet verkar lösa alla ens problem, men Anna Backman Rogers höjer ett varnande finger: "Romcoms kan ofta framkalla skadliga idéer om kärlek." Anna Backman Rogers är

[Elle]

Drog sitt strå till miljöstacken

[2017-02-19] Emma Forsberg praktiserade nyligen hos en miljöorganisation i norra Indien. Deras arbete går ut på att hålla rent i staden där Dalai lama bor, och Emma höll bland annat föredrag i skolor. - Det är nästa generation som man har chans att påverka.

[Skaraborgs Allehanda]

Alkohol allt vanligare som orsak till cancer

[2017-02-19] Cancer är en av de sjukdomar som många fruktar och som många haft eller har egna erfarenheter av. Allt förebyggande arbete är viktigt och nödvändigt.

[Östra Småland]

Blåst på polisforskning - framtidens poliser utlovas forskning som inte existerar

[2017-02-19] Är det så och varför satsas det inte på högkvalificerad tvärvetenskaplig forskning för att leva upp till den högre utbildningen av poliser idag?

[Dala-Demokraten]

Korallreven bleks och dör

[2017-02-19] När världens korallrev hotas akut av global uppvärmning och försurning handlar det inte bara om förlorad biologisk mångfald - hundratals miljoner människor är beroende av reven. Och 62 miljoner är direkt hotade, visar en ny kartläggning.

[Göteborgs-Posten]

Barn som upplevt terror behöver stöd

[2017-02-19] Säpo bedömer att cirka 300 personer rest från Sverige till islamistiska grupperingar i Syrien och Irak. Flera hade med sig sina barn, på ditvägen såväl som på hemresan till Sverige.

[SVT Nyheter Väst]

Joachim Berner: Jag kan förstå de som tar livet av sig under mediedrev

[2017-02-19] Han var ett av 90-talets hetaste medienamn. Joachim Berner berättar hur misslyckandet på Expressen matade ett mediedrev som kostade honom vd-posten på SR - innan han ens hunnit tillträda.

[Resumé]

Festfixare tillkallade polis - dömdes för svart alkoholförsäljning

[2017-02-18] Festfixarna tänkte sig ett par hundra gäster. Efter inbjudan på Facebook var 10 000 intresserade. Arrangörerna själv tillkallade polis för att undvika kaos. Det blev dyrbart för dom.

[Göteborgs-Posten]

GP/Sifo: Centerpartiet befäster framgången

[2017-02-18] Medvinden för Centerpartiet håller i sig, enligt GP/Sifo. Kristdemokraterna lyckas fortfarande inte ta sig över riksdagsspärren. Moderaterna och Socialdemokraterna har svårt att få tillbaka förlorade väljare.

[Göteborgs-Posten]

Pengaregnet över Stockholms invånare

[2017-02-18] Av de 20 kommuner som har högst andel höginkomsttagare finns 14 i Stockholms län. I topp på listan ligger inte helt överraskande Danderyd - där räknas hela 36,6 procent som rika. Det visar en genomgång som Dagens Samhälle gjort.

[Expressen]

Slutligt beslut nära om life science-bolag

[2017-02-18] På onsdag talar allt för att Mölndal blir delägare i life science-bolaget Sahlgrenska science park. Stadsdirektör Håkan Ahlström väntas bli den som tar plats i bolagets styrelse.

[Mölndals-Posten]

FARLIG UTVECKLING: Ekonomiska klyftorna växer - fler fattiga och fler rika

[2017-02-18] Inkomstklyftorna växer. I 273 kommuner har antalet rika hushåll ökat de fem senaste åren. Samtidigt ökar antalet fattiga hushåll i 264 kommuner och mellangruppen minskar. Skillnaderna ökar mest under 2014 och 2015.

[Höglandsnytt]

"Kvinnor måste våga sikta högre än idag "

[2017-02-18] Hästar går som en röd tråd genom egenföretagaren och juristen Carina Alfvéns liv. Hennes resa till att bli en av Sveriges mest eftertraktade hästjurister började med att en farfar lyfte upp en fyraårig flicka på ardennern Prima.

[Hallands Nyheter]

Hyresgäster ger upp tanken på att ens försöka

[2017-02-18] I 231 av 232 fall har hyresnämnden i Göteborg dömt till hyresvärdens fördel.

[Göteborgs Fria Tidning]

Wold till hård attack mot saltråd för barn

[2017-02-18] Undviker du att ge dina småbarn salt? Dumheter, menar professor Agnes Wold - som nu går till hårt angrepp mot Livsmedelsverkets rekommendationer.

[GT]

GU inrättar nytt forskningscentrum för migration

[2017-02-18] Göteborgs universitet ska inrätta ett nytt forskningscentrum för global migration. Syftet är bland annat att göra samhällsdebatten om migrationens för- och nackdelar mer nyanserad och faktabaserad.

[Sveriges Radio Göteborg]

Forskningens anonyma hjältar

[2017-02-18] På senare år har den medicinska forskningen gjort enorma framsteg vad gäller att förstå och förebygga sjukdomar. Två Dagar har träffat några av dem vi har att tacka för kunskapen - de svenska tvillingsyskonen.

[Göteborgs-Posten]

Professor Agnes Wold kritiserar saltråd

[2017-02-18] Professor Agnes Wold går till hård attack mot Livsmedelsverkets rekommendationer om att små barn under ett år inte ska äta salt.

[SVT Nyheter]

Cecilia Malmström mitt i makten

[2017-02-18] Cecilia Malmström drömde om att bli utrikeskorrespondent. I stället blev det ett jobb som inte bara kretsar kring världens avgörande händelser - som EU:s handelskommissionär står hon mitt i den politiska stormen.

[Göteborgs-Posten]

Har du kolleger eller kollegor?

[2017-02-18] Skriver du att du har kolleger eller kollegor? Eller nöjer du dig med arbetskamrater eller jobbarkompisar? skriver GP:s språkexpert Lars-Gunnar Andersson.

[Göteborgs-Posten]

"Det verkar tråkigt på vårdcentral"

[2017-02-18] Att vara allmänläkare på en vårdcentral är ett jätteviktigt jobb - men det verkar i ärlighetens namn ganska tråkigt. Det säger flera av studenterna på läkarprogrammet.

[Göteborgs-Posten]

Musikalen har Sverigepremiär i Varberg

[2017-02-18] Torbjörn Svahn har fullt upp. Bland annat tar han Zorro till Sverige. Musikalen "Zorro" hade premiär på West End-teatern Garrick Theatre i London 2008. Sedan dess har musikalen spelats i flera världsmetropoler.

[Hallands Nyheter]

Vi måste se hela samhällsnyttan med energieffektivisering i Kalmar län

[2017-02-17] Den parlamentariska energikommissionen enades nyligen om att Sverige till år 2030 ska ha minskat energianvändningen med 50 procent jämfört med 2005.

[Ölandsbladet]

Psykodynamisk terapi har påvisad sämre effekt

[2017-02-17] Debattörernas invändningar stämmer inte.

[Svenska Dagbladet]

Prorektorns resor utreds

[2017-02-17] Lund Efter beslut av universitetsstyrelsen ska internrevisionen nu utreda om prorektor Eva Wiberg följt universitetets resepolicy.

[Skånska Dagbladet]

Medieprofessor om Trumps ledarstil: Egocentriskt, provokativt och bisarrt

[2017-02-17] Den amerikanske presidenten Donald Trumps ledarstil är utan historiskt motstycke. - Det mest neutrala man kan säga är att det är bisarrt, det säger Orla Vigsø, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, enligt Dagens Nyheter.

[Lag och avtal]

Bokslutskommuniké för period 1 januari - 31 december 2016

[2017-02-17] Cline: Bokslutskommuniké för period 1 januari - 31 december 2016 Se bokslutskommuniké År januari-dec 2016 i sammandrag Intäkter under året uppgick till 1 038 kSEK (840 kSEK). Resultat före skatt, - 2 834 kSEK (-2 266 kSEK).

[AktieTorget]

Medieprofessor: Egocentriskt, provokativt och bisarrt

[2017-02-17] Det mest neutrala man kan säga är att det är bisarrt." Det säger Orla Vigsø, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, om Donald Trumps uppmärksammade presskonferens. Ledarstilen är utan historiskt motstycke.

[Dagens Nyheter]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?