Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Minska stressen och slipp nackvärken

[2017-11-21] Stress, stillasittande vid datorn och tunga jobb kan ge smärta i nacken. Men både övningar för avslappning och enkel styrketräning kan hjälpa! Styrketräningen tar bara 3-5 minuter och kan göras 2-3 gånger om dagen.

[Året Runt]

Få anmäler sextrakasserier på högskolan

[2017-11-21] Av de över 70 000 personer som arbetar på svenska universitet och högskolor har bara ett trettiotal anmält sexuella trakasserier de senaste fem åren. Det visar en granskning som Publikt gjort.

[Publikt]

Forskare: Tiggeriutspel ligger rätt i tiden

[2017-11-21] Att göteborgsmoderaterna går ut och vill ha ett tiggeriförbud är helt i linje med vad de borgerliga väljarna vill. Det är också ett sätt att locka tillbaka väljare från SD. Det menar Maria Tyrberg, doktorand vid Göteborgs universitet.

[SVT Nyheter]

Wadbring lämnar Nordicom

[2017-11-21] FOTO: Göran Olofsson Medievetaren Ingela Wadbring slutar vid årsskiftet som föreståndare för forskningscentret Nordicom vid Göteborgs universitet.

[Journalisten]

»Villkoren för läkare ska vara överkomliga« / 21 NOV 2017

[2017-11-21] Sjukskrivningarna ökar bland hälso- och sjukvårdens personal. Samtidigt ökar kraven på vårdens tillgänglighet och effektivitet - inte minst inför valet. Hur ska hon få ihop det?

[Läkartidningen]

Mina fick håret avklippt och kroppen täckt av nazisymboler

[2017-11-21] Hon var 14 år. I det vita, rika och utifrån sett välmående området söder om Göteborg blev hon flickan som hotade den vita rasen. - Att jag inte skulle vara svensk fanns inte i min värld, säger Mina Dennert.

[Faktum]

Jasmines 15-åriga son blev gängmedlem

[2017-11-21] Ungdomar med beteendediagnoser som till exempel ADHD som i vissa fall löper risk att bli kriminella får inte det stöd de behöver i vården.

[Sveriges Radio Göteborg]

Vill levandegöra gamla traditioner

[2017-11-21] Folk Hon växte upp i en hantverksfamilj men för henne var det aldrig aktuellt att göra revolt mot föräldrarnas yrkesval. - Nej, det har jag aldrig känt, utan det har känts helt naturligt, säger Anna Fabler när vi träffas i Äskhults by.

[Kungsbacka - Posten]

Han vill bidra till ett mer tolerant samhälle

[2017-11-21] Evangelium är ett glatt budskap som befriar. Men för Richard Millings stannar det inte där. - Att Jesus har dött och uppstått är själva utgångspunkten för det jag gör.

[Dagen]

Lunds nya hedersdoktor - en insektsletare och fossilsamlare

[2017-11-20] En passionerad amatörgeolog och lärare i Eslöv har utsetts till ny hedersdoktor i naturvetenskap vid Lunds Universitet. Peter Cederströms stora passion är skalbaggar, insekter och fossil.

[SVT Nyheter]

Normkritiskt perspektiv är inget rättesnöre

[2017-11-20] Det är både legitimt och högst önskvärt att sträva mot en jämställd och jämlik studiemiljö. Det är dock inte nödvändigtvis samma sak som att anamma ett normkritiskt perspektiv, skriver Filippo Valguarnera, docent i juridik.

[Göteborgs-Posten]

Finländska experter på meteoritjakt i Lappland

[2017-11-20] Jakten på meteoriten som slog ned i finländska Lappland är i gång. Experterna arbetar nu för fullt med att räkna ut dess bana. Det var i torsdags kväll som vad som beskrevs som ett kraftigt lysande eldklot lyste upp skyn.

[Ny teknik]

Tarmbakterierna, maten och du

[2017-11-20] Lina Nertby och Mia Clase mötte tarmbakterierna för tre år sen och deras liv förändrades. Fredrik Bäckhed forskar på kopplingen tarmbakterier, mat och hälsa.

[Sveriges Radio P1]

Han byggde sin sportbil för hand

[2017-11-20] Bit för bit har han byggt på sin bil. Chassit är gjord av stålrör, karossen gjuten i glasfiber. Efter nio års arbete kan Joachim Harrysson äntligen presenteras sin sportbil i egen design.

[Göteborgs-Posten]

Repliker. "Könsuppdelad statistik en grundförutsättning"

[2017-11-20] REPLIK DN Debatt 12/11. Regeringen instämmer med artikelförfattarna om att jämst...

[Dagens Nyheter - Login]

En ny metod kan förutsäga kvinnors risk för bäckenbottenbesvär efter barnafödande

[2017-11-20] En ny statistisk metod, som bland annat utvecklats av forskare vid Sahlgrenska akademin, kan användas för att förutse vilka gravida kvinnor som har stor risk att långt senare i livet utveckla för problem med inkontinens,

[Min Medicin]

Pedagogiska karriärvägar finns vid vartannat lärosäte

[2017-11-20] Hälften av de svenska lärosätena har infört en pedagogisk karriärväg. Över 500 lärare har utnämnts till meriterade eller excellenta lärare. - Men frågan behöver lyftas på nationell nivå, säger Katarina Winka vid Umeå universitet.

[Universitetsläraren]

Ingela Wadbring lämnar Nordicom

[2017-11-20] Medieprofessorn Ingela Wadbring lämnar jobbet som föreståndare på Nordicom vid Göteborgs universitet. Anledning är den höga arbetsbelastningen.

[Medievärlden]

"Så här kan vi faktiskt inte ha det"

[2017-11-20] Hemmaboende brats med näsan i mobilen - eller tysta daglönare som förlorar jobb på sekunder och inte kan planera sina liv. En ny antologi om Handelsanställdas villkor visar hur fackliga segrar måste vinnas om och inte bara för de unga.

[ETC Göteborg]

Antipartikelmysterium får en ny ledtråd

[2017-11-20] Forskare har svårt att förklara varför det finns så mycket antimateria runt jorden. En ny studie börjar ringa in de möjliga källorna genom att utesluta en populär kandidat.

[Forskning & Framsteg]

Sverige är inte i djup kris

[2017-11-20] Hur bra är egentligen Sverige? Futurion vid Göteborgs universitet har granskat 40 internationella rankingar och index. Sverige hamnar bland världens bästa länder i de flesta jämförelserna.

[Värmlands Folkblad]

Verktyg ska visa behovet av återhämtning

[2017-11-20] Vissa anställda är så trötta efter arbetsdagen att de inte kan återhämta sig till nästa arbetspass. Då kan det finnas risk för sjukdom, olycksfall och sänkt kvalitet i arbetet.

[Suntarbetsliv]

Idag invigs HDK:s designfestival Open Week

[2017-11-20] Högskolan för design och konsthantverk (HDK) arrangerar Göteborgs designfestival 2017: OPEN WEEK. Festivalen bjuder in alla till att utforska nya idéer om lärande, arbete och social jämlikhet.

[Medarbetarportalen]

SeaTwirl beviljas patent för dynamisk turbin i Europa

[2017-11-20] Det europeiska patentverket, EPO, har beviljat vindkraftsbolaget SeaTwirl patent för en dynamisk turbin. Patentet ingår i samma patentfamilj som det patent som godkändes i USA i april.

[Branschkanalen]

Fem utställningar i Göteborg värda ett besök

[2017-11-20] Snart brakar december lös och julstressen blir påtaglig. Ta det därför lite easy i helgen och gå på en utställning. Underbart lugnt brukar det vara. Dessutom kanske du lär dig något. Göteborgs stadsmuseum, Norra Hamngatan 12.

[Metro]

Mer lärarfokus på HUR än VAD eleverna redovisar i det multimodala skolarbetet

[2017-11-20] Att förena multimodalt språk- och kunskapsutvecklande textarbete med bedömning innebär såväl möjligheter som svårigheter i skolundervisningen. Det visar en aktuell avhandling av högskolans Eva Borgfeldt, som på fredag disputerar i Göteborg.

[Högskolan Kristianstad]

Larm på universitetet - räddningstjänst på plats

[2017-11-20] Ett automatlarm har gått i universitets lokaler på Sprängkullsgatan i Göteborg. ...

[GT]

Så kan lärarutbildningen knytas närmare skolforskningen

[2017-11-20] Stockholm universitetet har bedrivit undervisningsutvecklande forskning i samarbete med skolhuvudmän sedan 2009. Förutsättningarna är därför goda när nu universitetet anmäler sig till regeringens försöksverksamhet med praktiknära forskning.

[Stockholms universitet]

Bytte ut Jesusbarnet mot fläskkorv

[2017-11-20] Bagerikedjan väckte kristen vrede med marknadsföringsknep - Eva Ossiansson, ekonomidoktor i Göteborgs universitet och varumärkesdoktor kommenterar stuntet

[Aftonbladet Webb-TV]

"Vi tror att kunskap kan förändra världen"

[2017-11-20] Genus, miljö och rasism är ämnen i den nya antologin Manifest. "Vi vill visa hur humanioran kan användas i samhället", säger Meri Alarcón, en av redaktörerna.

[Uppsala Fria Tidning]

Sverige leder stort

[2017-11-20] En ny rapport analyserar ett 40-tal internationella rankings och index över olika länder. I nästan alla hamnar Sverige i topp-10 och i över hälften bland toppländerna i topp-5, trots att det ibland talas om ett land i kollaps.

[Statskoll]

Dags att skapa en tandvård för alla

[2017-11-20] Alltså, ju större skillnader i socioekonomisk position i vårt samhälle desto större risk att individer med ett faktiskt behov av (akut) tandvård inte får tandvård." Enligt tandvårdslagen är målet för tandvården en god tandhälsa och en

[ETC]

Sverige behöver en debatt baserad på fakta

[2017-11-20] Den pessimism, alarmism och oro som har präglat mycket av den svenska debatten under de senaste åren saknar proportioner. I internationella jämförelser sticker Sverige ut som ett av de ledande länderna inom nästan alla områden.

[Dagens Samhälle]

HDK:s öppna designfestival för alla

[2017-11-20] Designa dina egna leksaker i Biskopsgården, discodreja i Högsbo eller se designstudenternas examensutställning på tillfälligt öppna Röhsska museet. I dag öppnar Göteborg designfestival som vill nå brett och pågår hela veckan.

[Göteborgs-Posten]

Bästa Göteborgsnykomlingen på börsen

[2017-11-20] Av de Göteborgsbolag som har börsnoterats i år har IRLAB Therapeutics gått allra bäst. Sedan noteringen i februari har kursen rusat med 135 procent. Genom forskning hoppas företaget kunna ta fram Parkinsonmediciner.

[Göteborgs-Posten]

De isländska källorna till vår äldre kulturhistoria

[2017-11-19] År 1658 kom den förste islänningen sedan medeltiden till Sverige, och med sig hade han ett antal sagahandskrifter. Forntiden hade anlänt - och sedan dess har vår äldre historieskrivning till stor del vilat på ett isländskt fundament.

[Svensk Historia]

Lägre risk att gamla djurarter dör ut

[2017-11-19] Djurarter som funnits under en längre tid löper lägre risk för att utrotas jämfört med yngre arter. Det framgår i en studie där forskare från bland annat Göteborgs universitet har undersökt tusentals fossiler från rovdjur.

[SVT Nyheter]

Polisens kroppsburna kameror föremål för nytt forskningsprojekt

[2017-11-19] Enskilda poliser utrustas nu med kroppsburna kameror i syfte att förebygga våld och samla bevis för lagföring.

[Edaportalen]

Partiledaren är mycket viktig - vad väljarna än säger

[2017-11-19] Foto: ANNA TÄRNHUVUD AFTONBLADET 85705 KOLUMNISTER Valforskarna borde vara skakade i sina grundvalar. De hävdar nämligen i sten att partiledaren bara är av marginell betydelse för väljarnas val av parti.

[Aftonbladet]

Finländska experter på meteoritjakt

[2017-11-19] Jakten på meteoriten som slog ned i finländska Lappland är i gång. Experterna arbetar nu för fullt med att räkna ut dess bana. Det var i torsdags kväll som vad som beskrevs som ett kraftigt lysande eldklot lyste upp skyn.

[Svenska Dagbladet]

Udda fågel utmanar drakarna

[2017-11-18] Studentföretagarna blev uppstickare i rekryteringsbranschen. Oddworks digitala j...

[di.se]

Arkitekt med vision om ett hållbart samhälle

[2017-11-18] Hon ser arkitektur som ett verktyg för samhällsutveckling och byggande som utgår från människors drömmar, liv och behov.

[Göteborgs-Posten]

Förrädisk växelverkan i hjärnan vid rökning

[2017-11-18] Fram med cigarettpaketet, in med en cigg i munnen och tänd. Det är välbekanta handgrepp för en rökare, och samtidigt ett beteende som har starkare koppling till själva drogberoendet än man tidigare trott, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

[Edaportalen]

Urban sketchers skissar en stad i förändring

[2017-11-18] De var där när Gasklockan revs och de kommer att vara där när vår stads första skyskrapa tar form. Urban sketchers fångar staden i sina block, världen över. Nu har rörelsen kommit till Göteborg. Varje utandning stannar i luften, som ett moln.

[Göteborgs-Posten]

Föräldrar till funktionshindrade i riskzonen för psykisk ohälsa

[2017-11-18] Den extra påfrestningen kan leda till utbrändhet om man inte får hjälp i tid.

[Sveriges Radio Sörmland]

Jordens Vänners Andrea Söderblom-Tay: Så engagerar du dig för miljön

[2017-11-18] Hur gör man för att engagera sig för miljön och hur gör man det på bästa sätt? Andrea Söderblom-Tay, ordförande i Jordens Vänner, har nästan tio års erfarenhet av att kämpa för miljön.

[Natursidan]

Immunicum AB (publ): Delårsrapport juli - september 2017

[2017-11-18] Related content 10 nov - Immunicum AB (publ) och dess akademiska samarbetspartne.. 07 nov - Immunicum AB (publ) presenterar prekliniska data om ili..

[Euroinvestor]

Normkritik måste genomsyra hela Handels

[2017-11-18] Ingen institution är fredad från strukturer. Inte heller Handelshögskolan i Göteborg.

[Göteborgs-Posten]

Vi genusforskare hotas till tystnad

[2017-11-18] Debattörerna: Antidemokratiska rörelser attackerar oss systematiskt Foto: THINKSTOCK/KTH Vi delar oron inför att akademins frihet hotas, men det är inte genusvetenskapen som står för detta hot.

[Aftonbladet]

Vi kommer alltid att minnas Rikard Wolff som sympatisk mc-knutte och elakt lejon

[2017-11-18] Han var redan ett hyllat namn bland de som går på teatern. Men det var när han tog på sig en skinnjacka och som Zac gränslade motorcykeln i "Änglagård", som Rikard Wolff blev folkkär som få.

[Aftonbladet]

Estradören som älskade livet

[2017-11-17] Den demoniske estradören blev en av Sveriges mest folkkära artister. Rikard Wolf...

[Expressen]

Meteoritjakt efter jätteeldboll över Lappland

[2017-11-17] Himlafenomet i torsdags syntes även i Sverige och Norge, och många i Norrbottens län blev vittne till det. - Det börjar växla färg i gult, rött och grönt och himlen lyste upp. Det såg ut som om det brann och det blev större och större.

[Blekinge Läns Tidning]

Meteoritjakt efter jätteeldboll över Lappland

[2017-11-17] Ett kraftigt lysande eldklot över Lappland, med muller och skallrande fönster som följd, har fått många oroliga att höra av sig till myndigheterna i Finland. Det rör sig om en ovanligt stor meteoroid som kom in i jordens atmosfär.

[Norrländska Socialdemokraten]

Hur ser den liberala klasskampen ut?

[2017-11-17] Nu i helgen har Liberalerna landsmöte i Västerås, där partiets framtida politik ska bestämmas. Och partiledaren Jan Björklund är en av dom på senare tid talat om en ny underklass och behovet av att bekämpa de sociala klyftorna.

[Sveriges Radio P1]

Uppstart inför vårens kvalitetsutvärderingar

[2017-11-17] Ni har ordning och reda men utmaningen är att skriva så att det framgår". Så sammanfattade professor Mikael Alexandersson de utmaningar som nämnden för lärarutbildning står inför i kommande års arbete med kvalitetsutvärderingar.

[Linnéuniversitetet]

Tjugo år med öppen och unik vetenskap

[2017-11-17] I år är det tjugo år sedan tidskriften Human IT grundades vid Bibliotekshögskolan. Förutom att tidskriften var före sin tid i det ämne den har i fokus, var det en av de första vetenskapliga open access-tidskrifterna i världen.

[Högskolan i Borås]

Känd flöjtist medverkar på höstkonsert

[2017-11-17] När Bodens orkesterförening bjuder in till höstkonsert medverkar en av Sveriges främsta flöjtister, Janne Bengtsson. Det är Bodens orkester, musiker från musikhögskolan i Piteå och från Uleåborg som medverkar.

[Norrbottens-Kuriren]

Rikard Wolff har avlidit - mångsidigheten som signum

[2017-11-17] Rikard Wolff har avlidit, bekräftar hans agent för Nöjesbladet. Rikard Wolff blev 59 år. - En helt fantastisk skådespelare, säger kollegan Eva Rydberg. "I dag har vår älskade Rikard lugnt och stilla lämnat oss efter en lång kamp.

[Vestmanlands Läns Tidning]

Ung organist bjuder på klassisk orgelmusik

[2017-11-17] Imorgon, lördag bjuds det på klassisk orgelmusik i Sofia Albertina kyrka. Det är Gustav Jannert från Rumänien som bjuder på tre verk av tre mästare.

[Landskrona Direkt]

Rikard Wolffs liv i bilder

[2017-11-17] Rikard Wolff föddes 1958 och växte upp i Stockholm och Karlstad.

[SVT Nyheter]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?