Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Macron ställs mot Le Pen i historiskt franskt val

[2017-04-23] Sent på söndagskvällen tydde allt på att det blir Emmanuel Macron och Marine Le Pen som går vidare till andra omgången i det franska presidentvalet.

[Svenska Dagbladet]

Därför talar jag inte om hatet mot sverigedemokrater

[2017-04-23] Visst kan det kännas obekvämt att vi tycker olika, att någon till exempel vänder ryggen åt någon annan på ett öppet torg. Men det är inte ett exempel på varken hot eller ett hat som vi vill få bort från ett demokratiskt samtal.

[ETC]

Lyckat rikta ljuset på kvinnor, flickor och tanter

[2017-04-23] Näsa för affärer och mod att ta nya vägar gjorde henne till tidningsdrottning. Amelia Adamo skapade mediehistoria när hon vågade lyfta fram kvinnor, flickor och tanter. Nyligen blev hon Hederspristagare vid Chefgalan i Stockholm.

[Svenska Dagbladet]

Statsvetare: Nu talar allt för Macron

[2017-04-23] Om Emmanuel Macron lyckas få väljarna till valurnorna också den 7 maj då blir han sannolikt också Frankrikes nästa president. Det säger statsvetaren Marie Demker.

[Dagens Nyheter]

Två medvetslösa efter krasch med lastbil

[2017-04-23] Två personer är allvarligt skadade efter att ha suttit fastklämda i en bil efter en våldsam krock med en lastbil längs riksväg 44.

[Göteborgs-Posten]

Synen på elever avgör skolans värde

[2017-04-23] Frågan vad som skiljer en bra skola från en utreds i en ny studie som kommer ut i dagarna. Tre forskare från Göteborgs universitet undersöker ett antal skolor.

[Sveriges Radio]

Bil i svår krock med lastbil

[2017-04-23] En personbil och en lastbil kolliderade vid 14.50-tiden på söndagen på riksväg 44 utanför Grästorp. En person har omkommit och flera skadats.

[Dagens Nyheter]

Professor: Valdramat blir ingen högerseger

[2017-04-23] Det så kallade ödesvalet i Frankrike blir mindre dramatiskt än befarat. Det menar Marie Demker, professor vid Göteborgs universitet.

[Sveriges Radio Sjuhärad]

Data-based model for individualizing retinopathy screening schedules T1DM - and risks. DCCT 20 years follow-up. NEJM. Hur är det i Sverige?

[2017-04-23] A data-based model for individualizing retinopathy screening schedules for patients with type 1 diabetes could significantly reduce the frequency of eye exams without delaying the diagnosis of sight-threatening disease,

[Dagens Diabetes]

Vågar du lämna ditt skrivbord?

[2017-04-23] Öppna kontorslandskapet förknippas med stress, ökad sjukfrånvaro och sämre koncentration. Nu införs kontor med olika zoner. Men klarar vi att ge upp det egna skrivbordet?

[Göteborgs-Posten]

Hundratals i protest mot alternativa fakta

[2017-04-22] Mot alternativa fakta, för vetenskapens roll i samhället. Under lördagen höjde människor runtom i världen sina röster i "March for Science". I Göteborg tågade hundratals människor för vetenskapen.

[Göteborgs-Posten]

Stor chans att se norrsken i helgen

[2017-04-22] I helgen är det stor chans att se norrsken i stora delar av Sverige. På Lyckorna i Bohuslän fotade bland andra Tobias Åberg igår sin blivande fru Lesia Yaroshenko i det spektakulära ljuset.

[Göteborgs-Posten]

Nu marscherar vi mot faktaresistens och falska nyheter

[2017-04-22] Ovan bilden som bland annat publicerades av New York Times. Till vänster: Obamas installation 2009 och Trumps installation till höger 2017. Donald Trump hade den största publik som någon president haft under en installation.

[SVT]

Replik: "Isitt väljer att tramsa bort"

[2017-04-22] Mark Isitt tramsar bort effekterna av de strategier för stadsutveckling som vi beskriver i boken Stad till salu, skriver författarna Catharina Thörn, Mats Franzén och Nils Hertig i en replik till Mark Isitts artikel publicerad i GP 9 april.

[Göteborgs-Posten]

Jakten på den perfekta måltiden - hemma hos Ulf Wagner

[2017-04-22] Det spelar ingen roll att kolasåsen kokar över och kräftorna sticks. Med tre historieberättare tillsammans i köket finns alla förutsättningar för en lyckad middag. Hemma hos Ulf Wagner är maten bara början. Han har förberett sig noga.

[Göteborgs-Posten]

Idag marscherar de för vetenskapen

[2017-04-22] Kritiker menar att det globala uppropet är politiskt, men rektorerna för Chalmers och Göteborgs universitet tvekar inte att tåga med i Vetenskapsmarschen.

[Göteborgs-Posten]

"Varje elev som inte mår bra är ett misslyckande"

[2017-04-22] Känn ingen sorg Göteborg. Nu lämnar Pierre Andersson storstan för att komma tillbaka till hemstaden Trollhättan. Den här gången som rektor på Drottning Blankas gymnasium. - Det är en helt fantastisk skola med många bra parametrar.

[TTELA]

Enda säkra: Det blir en oväntad president

[2017-04-22] Söndagen den 23 april hålls den första omgången i det franska presidentvalet. Uppmärksamheten är stor, inte minst runt om i hela Europa.

[Kristianstadsbladet]

Frankrikes blodiga historia skapar hat

[2017-04-21] Varför drabbas Frankrike så hårt av terror? Michael Azar, professor i idé-och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, om det koloniala arvet som delförklaring. Vad är det som lockar terroristerna?

[Sveriges Radio P1]

Debatt om läkares medverkan vid utvisningar

[2017-04-21] Det är inte förenligt med läkares yrkesetik att tvångsmedicinera med lugnande medel för att göra en utvisningstransport möjlig. Det skriverElin Karlsson, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, i en debattartikel.

[Sjukhusläkaren]

Malin Nord träffar rätt i Barmark

[2017-04-21] Malin Nords Barmark är den så kallade svåra andraboken, efter Stilla havet. Lena Kvist har läst en ny roman som kommer långt på sitt språk och sin skildring av komplicerad moderskärlek.

[Ystads Allehanda]

Remiss av SOU 2017:10 Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning

[2017-04-21] Diarienummer: U2017/00732/F Här kan du ta del av till vilka instanser regeringen har remitterat SOU 2017:10 Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning.

[Regeringskansliet]

SLF bemöter kritik om utvisningar / 21 APR 2017

[2017-04-21] Kritiken mot Läkarförbundets avrådan om att delta vid utvisningar av asylsökande är helt byggd på missuppfattningar och övertolkningar. Det skriver Elin Karlsson, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd i en replik.

[Läkartidningen]

Anklagelse = fällande dom: lärare chanslösa i högskolornas personalansvarsnämnder

[2017-04-21] Om ditt ärende kommer upp i din högskolas personalansvarsnämnd är det i praktiken redan kört. Nio av tio ärenden som behandlas i nämnden leder till varning, löneavdrag, uppsägning, avskedande eller åtalsanmälan.

[Academic Rights Watch]

Stefans kruka i kommunens händer

[2017-04-21] Krukmakare Stefan Andersson har fått en kruka donerad till kommunen via sin släkting Thorbjörn med fru Jannica. En kruka bränd i drakugn, en tretusenårig teknik.

[Skaraborgs Allehanda]

Statsvetare: Almedalen kan stärka Nordiska motståndsrörelsen

[2017-04-21] Statsvetaren Ludvig Beckman menar att nazistiska Nordiska motståndsrörelsens närvaro under Almedalen kan stärka deras krafter. Men han ser inte att detta utgör ett omedelbart hot mot demokratin.

[SVT Nyheter]

GU journalen nr 2 2017

[2017-04-21] I årets andra nummer kan du bland annat läsa om nomineringarna till ny prorektor samt om forskning om mobil teknik. I dagarna levereras GU Journalen till alla arbetsplatser på universitetet.

[Medarbetarportalen]

Framgång för 3D-printat brosk

[2017-04-21] Ett forskarlag vid Sahlgrenska akademin har lyckats skapa broskvävnad genom att skriva ut stamceller med en 3D-printer. Att stamcellerna överlevde att skrivas ut på detta sätt är en framgång i sig.

[Medicinsk access]

TT:s inrikes vecko-pm den 24-30 april 2017

[2017-04-21] Måndag 24 april GÖTEBORG Drottning Silvia besöker SOS Barnbyars ungdomscenter i Hammarkullen, Bredfjällsgatan 36, Angered, kl 14.

[Enköpings-Posten]

Skolkommissionen har avslutat sitt uppdrag

[2017-04-21] Skolkommissionen tillsattses 2015 och har haft i uppdrag att lämna förslag på hur höjda kunskapsresultat kan uppnås, kvaliteten i undervisningen förbättras och likvärdigheten öka i den svenska skolan.

[Regeringskansliet]

Ny undersökning visar: sverigefinska förskolor utvecklar barns tvåspråkighet

[2017-04-21] Varken politiker eller föräldrar behöver vara oroliga för att barn i exempelvis helt och hållet finska förskolor inte skulle lära sig svenska.

[Sveriges Radio Sisuradio]

Nya rön kring upprepade hjärnskakningar inom hockeyn

[2017-04-21] Diskussioner kring kontaktidrott kopplat till hälsorisker är med jämna mellanrum uppe på tapeten. En studie från Sahlgrenska akademin visar att hockeyspelare som drabbats av flera svåra hjärnskakningar sannolikt också har andra skador i hjärnan.

[Netdoktor.se]

Jämnt inför första fransk presidentvalsomgång

[2017-04-21] På söndag hålls den första omgången i det franska presidentvalet. Enligt många politiska bedömare ett ödesval som kan ge Nationella Frontens Marine Le Pen makten och därmed kasta in i EU i ytterligare en djup kris.

[Arbetaren]

Doktorand: Roland Paulsens arbetskritik missar poängen

[2017-04-21] Arbetskritiken som framställer lönearbetet som meningslöst får allt större utrymme i debatten. Men en sådan kritik bidrar inte till att ta itu med det verkliga problemet, skriver Johan Alfonsson, doktorand i arbetsvetenskap.

[Dagens Arena]

Svensk får världens finaste vaccinpris

[2017-04-21] Jan Holmgren, senior professor i medicinsk mikrobiologi vid Göteborgs universitet, är årets mottagare av the Albert B.

[Medicinsk access]

Miljardären populisternas fiende nummer ett

[2017-04-21] Den 86-årige finanskändisen utmålas som ondskan personifierad. George Soros demokratisträvanden i forna öststater är inte poppis bland auktoritära ledare - tvärt om utpekas miljardären - och juden - för att vara ondskan personifierad.

[Dagens PS]

Styrelsen beslutade om ny prorektor

[2017-04-21] Vid styrelsemötet på torsdagen blev det klart att Jörgen Tholin blir ny prorektor. Under mötet diskuterades även om hur man ska gå vidare med en ansökan om att få polisutbildning till Borås.

[Högskolan i Borås]

Hackathon för ökad integration

[2017-04-21] Appen Pairent hjälper nyanlända barnfamiljer att få kontakt. Lösningen är resultatet av ett hackathon på temat integration som arrangerats av Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.

[Voister]

Jazzkatt återvänder som Alfa-Ankan

[2017-04-21] Anna Lund fick Jazzkatten som bästa nykomling förra året. Hennes nya band Hurrakel hyllas. Till Gmlstn Jazz kommer hon med en show som är något extra.

[Uppsala Fria Tidning]

Miljardären George Soros angrips av Östeuropas högerpopulister

[2017-04-21] En 86-årig miljardär har på äldre dagar blivit utnämnd till samhällets fiende nummer ett. Populistpartier i Central- och Östeuropa har hittat en gemensam fiende i finansmannen George Soros.

[di.se]

"Många av de bästa slagverkarna är från bygden"

[2017-04-21] Hemvändande slagverkskungar intar Bregårdskolans aula på söndag, under ledning av dirigent Leif Karlsson.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Ta vården av äldre på större allvar

[2017-04-21] Behovet av specialistutbildade sjuksköterskor för vård av äldre är mycket stort och kommer att växa. Vi vet att utbildning och ökad kompetens i vården av äldre är viktig och betalar sig.

[Göteborgs-Posten]

"Jag behövde bena ut vad som hänt"

[2017-04-21] Lina Brustad i Träslövsläge blev änka när hon var 32 år. Hennes make Joakim dog i cancer. Nu har hon skrivit om deras kärlek, sorgen och om att gå vidare.

[Hallands Nyheter]

Studie vill se ändrad ögonscreening

[2017-04-21] Anpassad ögonscreening för patienter med typ 1-diabetes kan spara mycket pengar för sjukvården, enligt en ny studie. Med en ny strategi kan antalet screeningtillfällen halveras.

[Västerviks-Tidningen]

Studie vill se ändrad ögonscreening

[2017-04-21] Anpassad ögonscreening för patienter med typ 1-diabetes kan spara mycket pengar för sjukvården, enligt en ny studie. Med en ny strategi kan antalet screeningtillfällen halveras.

[Östgöta Correspondenten]

Studie vill se ändrad ögonscreening

[2017-04-21] Lyssna Anpassad ögonscreening för patienter med typ 1-diabetes kan spara mycket pengar för sjukvården, enligt en ny studie. Med en ny strategi kan antalet screeningtillfällen halveras.

[Upsala Nya Tidning]

Studie vill se ändrad ögonscreening

[2017-04-21] Anpassad ögonscreening för patienter med typ 1-diabetes kan spara mycket pengar för sjukvården, enligt en ny studie. Med en ny strategi kan antalet screeningtillfällen halveras.

[Svenska Dagbladet]

Skolvalet med vänstern - bussning eller lottning

[2017-04-20] Skolkommissionen kommer med många goda tankar men förslagen undermineras av att kommissionen inte gör upp med det flumparadigm som under så många år sänkt svensk skola, skriver Hans Bergström.

[di.se]

Förslaget: Staten ska ta ett större ansvar för skolan

[2017-04-20] Skolkommissionen vill se ett ökat statligt inflytande över skolan, bland annat i form av en regional statlig myndighet och statliga pengar fördelade efter ett socioekonomiskt index.

[SVT Nyheter Västmanlands]

Rättpsykologi ska ge säkrare asylprocess

[2017-04-20] Kanske kan kunskaper från minnespsykologin förbättra asylutredningarna. Nu ska forskare hjälpa Migrationsverket.

[Forskning & Framsteg]

Donald Trump och Brexit påverkar styrelsens agenda

[2017-04-20] När Jonas Hafström svingar ordförandeklubban på styrelsemötet i juni gör han det inför en nästan helt ny universitetsstyrelse. Själv sitter han kvar, bekväm i sin ordföranderoll.

[LUM]

Den centrala styrelsen för verksamhetsåret 2017/18

[2017-04-20] Under konventet som gick av stapeln den första helgen i mars valdes en ny central styrelse för föreningen.

[Lärarnas Riksförbund]

Fyrkanten blir operascen för en dag

[2017-04-20] På lördag blir det operagala i Vargön. Då bjuder tre skönsjungande artister på godbitar från operans värld, uppbackade av Vargöns Symfoniorkester.

[TTELA]

Riskbaserad ögonscreening vid typ 1-diabetes

[2017-04-20] Om patienter med typ 1-diabetes fick individanpassad ögonscreening skulle det kunna leda till stora besparingar för sjukvården, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine. Hej! Tack för att du läser Dagens Medicin!

[Dagens Medicin]

Alla har rätt till bra skola

[2017-04-20] Efter många år av fallande resultat i Pisamätningarna beslutade regeringen för två år sedan att tillsätta en skolkommission.

[Värmlands Folkblad]

Eva Wiberg utsedd till rektor i Göteborg

[2017-04-20] Regeringen har i dag beslutat att anställa professor Eva Wiberg som rektor vid Göteborgs universitet. Hon tillträder sin anställning som rektor i sommar.

[Lunds universitet]

Regeringen utser Eva Wiberg som ny rektor

[2017-04-20] Idag, torsdag 20 april, har regeringen formellt beslutat att utse Eva Wiberg till ny rektor för Göteborgs universitet. Den 1 juli tillträder hon sitt nya uppdrag.

[Medarbetarportalen]

Jag har själv upplevt maktspelet kring kunskap

[2017-04-20] Doktorandens hämnd på sin handledare. Så kan man sammanfatta Martin Engbergs roman En enastående karriär.

[Universitetsläraren]

Djupinlärning i djupet är nästa steg

[2017-04-20] Det är tidsödande att manuellt granska 10 000 misstänkta föremål. Hoppet står därför till att djupinlärning ska ta över jobbet.

[Ny teknik]

Repliker. Miljö- och produktionsmål ska vara jämställda

[2017-04-20] SLUTREPLIK DN DEBATT 12/4. Inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige måste fortsätta, och samtliga oskyddade värdekärnor måste skyddas.

[Dagens Nyheter]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?