• Pam Fredman utreder framtidens styrning av universitet och högskolor

[2017-04-27] Göteborgs universitets rektor Pam Fredman har fått regeringens uppdrag att se över och föreslå ett nytt styr- och resurstilldelningssystem för Sveriges universitet och högskolor. Det beslutade regeringen i dag, torsdag 27 april. Utredningen ska presenteras i december 2018.

• Ny riskgradering ska skydda diabetespatienters fötter

[2017-04-27] Ett hårt mallat webbformulär med frågor om fotsår, deformiteter och liknande problem tas snart i bruk för att bättre skydda fötterna på personer med diabetes. Verktyget är ett resultat av forskning vid Sahlgrenska akademin.

• Kungens födelsedagsgåva på Jonsereds herrgård

[2017-04-27] - Samarbete kring de globala utmaningarna är ett komplicerat men väldigt aktuellt ämne. Tack för att vi har fått komma hit och diskutera det med både gamla och nya vänner. Så inledde kung Carl XVI Gustaf det seminarium på Jonsereds herrgård han fått som gåva från Göteborgs universitet. Samtalet handlade om den forskning som pågår vid CeCAR, Centrum för studier av kollektivt handlande.

• Resultat från SOM-seminariet 2017

[2017-04-26] SOM-seminariet 2017 är avslutat och med detta har avrapporteringen av 2016 års nationella SOM-undersökning inletts. Under en heldag på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet redovisade forskare från SOM-institutet delar av vad som varit den största SOM-undersökningen någonsin. Alla presentationer från dagen går att läsa på SOM-institutets webbsida.

• Globala teknikföretag står för hela den digitala annonstillväxten i Norden

[2017-04-26] Medieföretagen är beroende av annonsintäkter för sin överlevnad. Sedan många år går intäkterna ned, och det är globala företag som till exempel Google, Facebook och Youtube som tar över de nordiska marknaderna. Igår presenterade Nordicom Kampen om reklamen, en unik studie som undersöker hur konkurrensen från globala digitala reklamplattformar påverkar möjligheten att finansiera nyhetsjournalistik i Norden.